Toename reizigers van op lijn 28 en in kleine busjes Texelhopper

In de maand juli hebben 23.014 reizigers gebruik gemaakt van lijn 28. In dezelfde maand reisden 11.037 mensen met de kleine busjes die van tevoren gereserveerd moeten worden.

Dat komt naar voren uit laatste gegevens van de Texelhopper over het verloop van de proef met het openbaar vervoer. De cijfers zijn hoger dan in juni. Toen maakten volgens de gegevens van Texelhopper 14.457 reizigers gebruik van lijn 28 en 7.818 reizigers van de kleine busjes.

De gegevens kennen een aantal kanttekeningen. De reizigersaantallen van lijn 28 zijn gebaseerd op het aantal in de bus gescande tickets en worden voorlopige aantallen genoemd. Het definitieve aantal wordt bepaald op basis van het aantal verkochte tickets. Bekend is dat er veel werd zwart gereden met lijn 28. Daarnaast kwamen een maand geleden verkeerde cijfers over lijn 28 naar buiten. Volgens de Texelhopper waren scanners van lijn 28 onvolledig uitgelezen. "In plaats van de gerapporteerde 10.041 reizigers waren er in juni 14.457 reizigers. De gerapporteerde daling van reizigers in de maand juni bleek foutief te zijn." In mei waren er 11.042 reizigers met lijn 28.

In een toelichting bij de stijging wordt gesproken over "een sterke groei in de maand juli". Het totaal van ruim 23.000 reizigers op lijn 28 is volgens de Texelhopper ook "bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar." In hoeverre het warme weer, het seizoen en de drukte op het eiland een rol hebben gespeeld, wordt niet benoemd.

Cijfers van de recent opgeheven lijn 629 (scholierenlijn) worden niet genoemd in de maandelijkse overzichten van het verloop van de proef. Navraag bij de provincie leert dat er wel tellingen zijn van Connexxion, maar dat er geen cijfers worden verstrekt omdat dit bedrijfsgevoelige informatie is. De scholierenlijn werd recent opgeheven, omdat er volgens de provincie veel scholieren van de OSG al met de Texelhopperbusjes reizen.