Christianne Verbraeken is de nieuwe directeur van de Vrije School in Den Burg.
Christianne Verbraeken is de nieuwe directeur van de Vrije School in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

'Fervent voorstander vrije school'

Christianne Verbraeken is aangesteld als nieuwe directeur van Vrije School Stella Maris in Den Burg. De directeur maakte gisteren op de eerste schooldag kennis met ouders en kinderen bij de ingebruikname van een aantal nieuwe speeltoestellen.

Verbraeken neemt de nodige ervaring in het leiden van een Vrije School met zich mee. De afgelopen twee jaar leidde ze twee Vrije Scholen in Rotterdam en Krimpen aan den IJssel en ze was tien jaar schoolleider van een Vrije School in Delft. "Daarvoor heb ik op een Vrije School in Haarlem gewerkt waar ik ook les heb gegeven. Ik ben oorspronkelijk begonnen als kleuterjuf."

De Vrije School in Den Burg heeft roerige tijden achter de rug. Ruim een jaar geleden werd de vorige directeur weggestuurd en afgelopen schooljaar was er het vertrek van een leerkracht wat bij een groep ouders tot veel onrust leidde. Verbraeken: "Mijn inzet is om vooruit te gaan met de school."

Vorig schooljaar was er bij een groep ouders ook de onrust dat de identiteit van de Vrije School onder druk kwam te staan. Verbraeken omschrijft zichzelf desgevraagd als een zeer fervent voorstander van het vrije onderwijs. Ze wil onder meer bekijken op welke manieren er kan worden samengewerkt met onder meer het Maartenhuis en de Novalishoeve die eveneens allebei een antroposofische basis hebben.

De eerste kennismaking met Texel is Verbraeken goed bevallen. "Mensen zijn hier open en vriendelijk." Ze heeft op het moment tijdelijk woonruimte op het eiland. "Ik wilde altijd graag op een plek wonen waar veel ruimte om je heen is." Verbraeken komt oorspronkelijk uit Amsterdam. "Het is ook prettig om weer terug te zijn in Noord-Holland."

De nieuwe directeur mocht maandagochtend meteen een paar nieuwe toestellen op het schoolplein in gebruik nemen. Dat ging om een houten klimrek, een zandbak en een houten evenwichtsbalk. De voorzieningen werden aangeschaft met de opbrengsten van de Voorjaarsmarkten van de afgelopen drie jaar. De speeltoestellen werden vorige week geplaatst. Ouders hielpen toen meteen ook mee om het schoolplein gereed te maken voor het nieuwe schooljaar.