Toneelspeler Jan Eelman 'veegt' bezoekers de kerk van De Waal uit.
Toneelspeler Jan Eelman 'veegt' bezoekers de kerk van De Waal uit. Foto: Jeroen van Hattum

Weg uit kerk De Waal

Zonder pardon werden bezoekers van het kerkje van De Waal zaterdagmiddag "de deur uitgeveegd". De Beeldenstorm werd ter gelegenheid van Texel 600 jaar Stad nog eens dunnetjes overgedaan en dat ging er niet zachtzinnig aan toe.

De roem was de voorstelling al vooruit gesneld, dus het zat zaterdag vol in het kerkje van De Waal. Bij de eerste serie voorstelling van "Beeldenstorm op Texel" begin deze maand vlogen de spullen al door het kerkgebouw in de rondte en afgelopen zaterdag was dat niet veel anders. Met het nodige kabaal kwamen de Waalder toneelspelers Jan Eelman, Richard Eelman, Tom Domhof en Clementine Biekmann op het eind van de voorstelling de kerk binnenstormen. Borden werden stukgegooid op de grond, een tafel met goederen werd letterlijk schoongeveegd en mijnheer pastoor werd geboeid in een kruiwagen de kerk uitgedragen. Hetzelfde gold voor de bezoekers. Gewapend met bezems sprongen de 'beeldenstormers' op de kerkbanken om alle bezoekers zonder pardon naar buiten te vegen.

En de voorstelling begon nog zo rustig met Bert Kooiman die verkleed als een soort koster door het kerkgebouw liep toen het publiek zich op de kerkbanken nestelde. Hij kreeg de toeschouwers meteen aan het lachen door onbekommerd een aansteker bij een kaars te houden, waarna er een lampje in de kaars aanging. Het was daarna aan verhalenverteller Kees Posthumus om als pastoor zijn opwachting te maken en te vertellen hoe hij in 1528 door de bisschop van Helmond naar het verre De Waal werd gestuurd om daar de kerk onder zijn hoede te nemen. Posthumus deed dat in verhaal en zang, waarbij hij werd begeleid door Juul Beerda op accordeon. Met dank aan de akoestiek van de kerk hadden Posthumus en Beerda geen versterking nodig, maar waren ze mooi zuiver te beluisteren.

Posthumus maakte er een luchtige voorstelling van waarbij een stukje 'Brabant' van Guus Meeuwis voorbij kwam als ode aan de vorige stek van de pastoor en toeristen werden gewaarschuwd zich niet in de luren te laten leggen met verhalen over Sommeltjes. Want Sommetjes, dat was volgens de pastoor bijgeloof waar je geen enkele waarde aan moest hechten. De heiligenbeelden van Antonius, Lidwina en Laurentius waren volgens de pastoor het betere werk. Aan het gebonk op de ruiten buiten was intussen te horen dat er wat veranderingen op komst waren, waarna de Beeldenstorm van De Waal werd overgedaan.

De keuze voor die voorstelling was niet zomaar: de Beeldenstorm op Texel begon destijds in de zestiende eeuw in De Waal. Texels kleinste dorp sloot de viering van Texel 600 jaar Stad zaterdag ook af met een historische markt en een expositie in dorpshuis De Wielewaal. Vanaf zaterdag is Oosterend aan de beurt.