Frits Bonne en Martijn Dros van Bluesselect in actie op Strenderpop.
Frits Bonne en Martijn Dros van Bluesselect in actie op Strenderpop. Foto: Gerard Timmerman

Strenderpop: van gospel tot gypsy

Volop drukte, gezelligheid en live muziek zaterdag bij Strenderpop. Bezoekers genoten volop, het weer kon niet beter en er was volop muzikale variatie. En ook een moment van herdenking voor de overleden gitarist Maarten Tiggeler.

Was het bij eerdere edities bij aanvang nog wel eens rustig, bij het optreden van de debuterende meidenband Girls Talk waren de meeste bankjes al bezet. Een gouden zet van organisatie STOP om aan het begin van het festival drie jonge Oosterenders te programmeren, die elk hun aanhang hebben. Familie, vrienden, buren en bekenden waren, wellicht zo van de rommeltjesmarkt, naar het park gekomen. De drie jonge meiden kunnen terugkijken op een mooi optreden. Het was de opmaat naar een festival waarop dertien Texelse bands optredens van elk 25 minuten verzorgden. Beginnende bands en oude rotten. Volop variatie, van snoeiharde rock tot blues en van gypsy tot eigen werk kwam voorbij. Als eerbetoon aan de overleden gitarist Maarten Tiggeler was zijn auto naast de muzieknis neergezet, de setlist waarmee hij met zijn band Black Snake zou optreden lag achter de voorruit. Een week of vier geleden was er zelfs nog gerepeteerd. Nu stond Cor Trap alleen op het podium en droeg een nummer aan hem op. Op zijn wat geïmproviseerde repertoire dit keer een serie gospels. ''Ik denk: het is nodig.'' Meteen daarna droeg hij weer een lied op, ditmaal aan dominee Van Sweeden. Oma Trap had over hem verteld. ''Oosterenders moesten maar wat minder naar het café en wat meer naar de kerk'', zou hij hebben gezegd. Op initiatief van Jug Bros gaf het publiek Tiggeler een staande ovatie, een applaus dat twintig seconden aanhield.

Bijzondere intermezzo's op een dag waarbij het in het Oosterender park op enkele spatten na droog bleef en het de hele dag lekker festivalweer was, en dat terwijl het in andere delen van het land droop van de regen. Een opsteker voor de organisatie, inmiddels een geoliede machine met een doortimmerd draaiboek. Ze zijn dermate op elkaar ingespeeld, dat ze naar verluidt alleen voor de gezelligheid nog even bij elkaar komen om de zaken voor- en achteraf door te spreken. Toch is achteroverleunen er niet bij. Ondanks dat het festival al 24 jaar wordt georganiseerd vergt het verkrijgen van de jaarlijkse evenementenvergunning de nodige zorg. Reden waarom presentator Jan Bloem het publiek op het hart drukte de flesjes bier helemaal leeg te dringen, alvorens ze mee te geven aan de kinderen. Het krioelde weer van het grut, dat met het verzamelen van het lege fust een zakcentje verdiende. Een voor zover zichtbaar werd goed gehoor gegeven aan de oproep. Veiligheid gaat boven alles en voor alle zekerheid hadden controleurs van de gemeente vooraf ook de apparatuur geïnspecteerd, waarbij zelfs werd gelet op de leeftijd van de gasslangen.

Dat speelde zich allemaal achter de schermen af, de ogen en oren waren vooral gericht op het podium. En voor zover dat in mindere mate het geval was, werd de tijd vooral benut met het bijpraten met vrienden, familie en oude bekenden. Strenderpop heeft van oudsher een hoog reüniegehalte. Maar de muziek trok ook passerende toeristen naar het veld. Onder wie een stel Italianen, die er al dan niet met zelf meegebracht lunchpakket neerstreken. Om de kosten hoefden ze het niet te laten, Strenderpop hanteert vriendelijke prijzen, de entree is nog altijd gratis. Wel kregen bezoekers voor het eerst een bandje om, een uitvloeisel van de nieuwe alcoholwetgeving. Muzikaal gezien viel er weer van alles te beleven. Een aantal bekende gezichten, zoals JugBros, Bluesselect, Hip Shake, Dat Tooterzzz, Club du Melloman en de swingende afsluiter Suitcase. Maar ook nieuwe formaties. Soms gelegenheidsbands, niet zelden samengesteld uit muzikanten die al (veel) vaker in de muzieknis hadden gespeeld. Voor een enkeling een muzikaal debuut, voor anderen een gelegenheid om eens wat anders te proberen of zich op nieuwe wijze te presteren. Ook voor de muzikanten, en dat waren er heel wat, een gelegenheid om contacten te leggen of aan te halen. Of om plannen voor volgend jaar te maken. Dan is het immers de 25ste editie van Strenderpop, waar je als Texelse popmuzikant niet wilt ontbreken.