Burgemeester niet automatisch meer voorzitter 4/5 mei comité

De burgemeester van Texel zal uit hoofde van zijn of haar functie niet meer automatisch voorzitter zijn van het 4/5 mei comité op Texel.

Dat heeft het comité, op voorstel van burgemeester Francine Giskes, recent besloten en laten vastleggen in een wijziging van het reglement. Sinds 1995 was de burgemeester automatisch voorzitter van het comité. Het is echter steeds minder gebruikelijk dat burgemeesters uit hoofde van hun functie ook voorzitter van het 4/5 mei comité zijn.

Vanaf 1 augustus heeft Bram Guiljam, het langst zittend comitélid, het voorzitterschap op zich genomen. De burgemeester wordt als permanent adviseur toegevoegd aan het 4/5 mei comité om zo de binding met de gemeente en het 4/5 mei comité te behouden. Het comité organiseert onder meer de herdenking op 4 mei in De Burght.

In hoeverre kritiek op de keuze van sprekers tijdens de herdenkingen een rol heeft gespeeld bij het besluit, wordt niet duidelijk uit het persbericht dat werd gepubliceerd op de website van de gemeente. Toen het comité enkele jaren geleden niet inging op een verzoek om Indië als thema van de herdenking te gebruiken en een veteraan die destijds had deelgenomen aan de acties kort na de oorlog in Nederlands-Indië aan het woord te laten, schoot dat bij menigeen in het verkeerde keelgat. Schrijvers van ingezonden brieven en anderen rekenden het burgemeester Giskes, als voorzitter van het comité zelfs persoonlijk aan. Dat ging zover dat prof. Bob Smalhout in zijn column in De Telegraaf uithaalde naar de burgemeester en daarbij op de persoon speelde. Overigens kwamen nadien, mede op initiatief van het Texelse 4/5 mei Comité, meerdere veteranen uitgebreid aan het woord in de Texelse Courant. In samenwerking met het comité werden meerdere interviews met Texelse oud-strijders gepubliceerd. Desondanks bleef de kwestie lang nasudderen.