LED-project onzeker door perikelen Imtech

De vervanging van de openbare verlichting op het eiland door LED-verlichting dreigt onzeker te worden doordat Imtech financieel in zwaar weer is verzeild.

De gemeente ging ruim een jaar geleden in zee met Imtech voor de uitvoering van de werkzaamheden op Texel. De start van de vervanging van de openbare verlichting door LED-verlichting staat gepland in september, maar het wordt nog even spannend. Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt rekening gehouden met diverse scenario's. De gemeente hield de ontwikkelingen bij Imtech deze week nauwlettend in de gaten en was met adviseur Tauw doorlopend in gesprek met Imtech over de voortgang.

De voorbereidingen op de vervanging van de openbare verlichting gingen intussen ook gewoon door, zodat het werk volgens planning in september kan beginnen als het toch de goede kant uitgaat met Imtech. De multinational vroeg dinsdagochtend uitstel van betaling aan, waarna twee bewindvoerders werden aangesteld om het bedrijf waar mogelijk te redden. De laatste stand van zaken was gisteren dat de handel in aandelen Imtech op de beurs werd stilgelegd.

De gemeente is voor de LED-verlichting overeenkomsten aangegaan met Imtech Infra & Bouw in Apeldoorn, een divisie van Imtech. Tijdens een recent gehouden informatieavond werden twee andere bedrijven genoemd als leverancier van de armaturen en de slimme techniek om de LED-verlichting te bedienen. De gemeenteraad stelde in november 2012 €3,5 miljoen beschikbaar voor het project. Van dat geld komt €1,4 miljoen uit het Waddenfonds en drie ton is afkomstig van de provincie Noord-Holland. De gemeente is ook met hen gesprek over de ontwikkelingen. De subsidies zijn niet eeuwigdurend, maar moeten op een gegeven moment wel zijn besteed. De vervanging van de openbare verlichting op het eiland had al een jaar geleden moeten plaatsvinden, maar liep vertraging op nadat drie partijen die bij de aanbesteding buiten de boot waren gevallen de aanbesteding bij de rechter hadden aangevochten. In maart werden zij door de rechter in het ongelijk gesteld. Volgens de gemeente wordt bekeken hoe het Waddenfonds en de provincie met de situatie willen omgaan. "Maar zij zijn er ook bij gebaat als het project met LED-verlichting doorgaat."

Volgens de gemeente is met Imtech overeengekomen dat er alleen wordt betaald voor geleverde diensten en producten. Volgens de woordvoerder is betaald voor diensten die tot nu toe in de voorbereidende fase zijn geleverd, maar nog niet voor de LED-verlichting. De gemeente geeft aan hoopvol gestemd te blijven op een goede afloop. "Maar het is kijken in het duister en we moeten rekening houden met alle scenario's."

Volgende week volgt ook een bijeenkomst voor de gemeenteraad om bijgepraat te worden over de ontwikkelingen. Het CDA stelde deze week raadsvragen over de ontwikkelingen bij Imtech en de gevolgen voor Texel. Imtech en de gemeente zijn nu de vervanging ook op elkaar aangewezen, omdat Imtech het onderhoud van de verlichting voor vijftien jaar heeft afgekocht met een garantie voor twintig jaar.