Nieuw elan contact oud-mariniers

De Texelse afdeling van het Contact Oud Mariniers (COM) wil zich meer gaan inzetten voor mariniers en oud-mariniers op het eiland.

Dat zegt Aad van Gils die enige tijd geleden het voorzitterschap overnam van Aad Blom. Het Contact Oud Mariniers is een organisatie die de onderlinge contacten bevordert en gezamenlijke activiteiten onderneemt. Volgens Van Gils is het de bedoeling om met name de jongere garde aan (marine)veteranen meer bij de Texelse afdeling van het COM te betrekken. "We zijn er voor elkaar, onder meer op de momenten dat iemand kampt met de gevolgen van een missie of uitzending waarop hij is geweest. Het is prettig om dan te kunnen praten met anderen die beeld en geluid hebben bij wat je vertelt. Je hoeft er niet alleen voor te staan." Texel kent naar schatting zo'n 35 tot 40 oud mariniers die voor het Korps Mariniers hebben gewerkt. Volgens Van Gils is het COM er eveneens voor medewerkers en oud-medewerkers van de Koninklijke Marine die tijdens een missie met het Korps Mariniers hebben gediend. "Tijdens een missie zijn er altijd wel mensen van de vloot aanwezig." De Texelse afdeling van het COM wil zich komend jaar onder meer richten op een saamhorigheidsbijeenkomst op de Joost Dourleinkazerne en op de viering van de 350ste verjaardag van het Korps Mariniers op 10 december. "Dat wordt een grote happening in Rotterdam waarbij we als Texelse afdeling aanwezig zijn. Er komt een parade en een groot feest in Ahoy." Daarnaast worden er regelmatig bijeenkomsten op Texel georganiseerd en het bestuur komt eens in de zes weken bij elkaar om de gang van zaken door te nemen. De bijeenkomsten starten binnenkort met een barbecue bij Van Gils in de tuin. De kaartenavonden waar het COM voorheen om bekend stond, zijn er eveneens, maar vormen niet de hoofdmoot van de activiteiten. Van Gils: "Ook hier veranderen de tijden. Jongere mariniers klaverjassen niet meer, maar zitten ook gewoon achter hun smartphone of iPad." De Texelse afdeling van het COM ontfermt zich eveneens over het beheer en het onderhoud van het Russisch-orthodox kruis dat als monument bij de ingang van de Mok staat.


Flying Focus

Onlangs verschenen de nieuwe kalenders voor 2016 van Flying Focus. Naast de bekende maritieme kalenders en de Waddenkalender is er nu ook de Texelkalender. De winkelprijs van de kalender is € 18,50 en de kalender is verkrijgbaar bij Nauta, Het Open Boek, CIV, Ecomare, VVV, Primera Mets of bij Flying Focus op het vliegveld. Zondag 16 augustus houdt Flying Focus Open Hangaar van 10.30 tot 16.00 uur.