Woensdag lag het hele kunstgrasveld er, toen nog zonder belijning.
Woensdag lag het hele kunstgrasveld er, toen nog zonder belijning. Foto: Ton Zegers

Kunstgrasveld Texel'94 uitgerold

De aanloop nam de nodige tijd in beslag, de daadwerkelijke uitvoering gaat snel. Op het hoofdveld van Texel'94 in Den Burg is deze week het kunstgras voor het nieuwe kunstgrasveld uitgerold.

Volgens bestuurslid René Guldemond van Texel'94 werd maandag de ondergrond van zand en lava goedgekeurd, waarna dinsdag de aanleg van het veld begon. Eerst werd een dunne, witte filterlaag gelegd om de groei van onkruid tegen te houden, daarna werden de stroken kunstgras uitgerold. Een man of vijftien deed dat met de hand. "De volgende fase is dat de naden met lijm aan elkaar worden gelast, zoals dat wordt genoemd, zodat je de naden niet meer ziet." Belijningen en de middencirkel werden eveneens deze week aangebracht." Langs de zijkant komt nieuwe bestrating, er komen nieuwe dug-outs en rondom de veld wordt op verzoek van de gemeente LED-verlichting aangebracht.

Volgens Guldemond wordt dat eenzelfde soort verlichting als de LED-verlichting die dit jaar in het Philips Stadion in Eindhoven is aangelegd. PSV is daarmee de eerste club in de eredivisie die met LED-sportveldverlichting speelt die voldoet aan de eisen van internationale televisiezenders en sportfederaties. Texel'94 wordt de eerste amateurclubs in Nederland met soortgelijke LED-verlichting. Volgens Guldemond is er veel mogelijk met de verlichting. "Je kunt het dimmen, bijstellen en je kunt als het nodig is ook een half veld verlichten."

Bedoeling is dat volgende week de eerste trainingen op het nieuwe veld worden gehouden om te zien hoe het bevalt. De KNVB komt langs om het veld te keuren en er wordt nagedacht over een officiële opening. Zondag 6 september staat de eerste wedstrijd van Texel in de derde klasse van het zondagvoetbal op het programma. Het kunstgrasveld kon er komen, nadat de gemeenteraad in de raadsvergadering van woensdag 17 september 2014 een bedrag van €498.599,- voor de realisatie van het veld beschikbaar had gesteld. Coalitiepartijen VVD, PvdA en Texel 2010 zeiden toen dat het veld voor het seizoen 2015/2016 speelklaar moest worden opgeleverd en het ziet ernaar uit dat dat gaat lukken. Er kwam vaart in het project, nadat de PvdA het vorig jaar op de politieke agenda had gezet.