Texel 2010 trekt aan de bel bij

ministerie over OV-chipkaart

Texel 2010 heeft gisteren in een brief de afwezigheid van de OV-chipkaart op Texel onder de aandacht gebracht van staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

De staatssecretaris zei vorig jaar naar aanleiding van Kamervragen van de SP over de Texelhopper dat de OV-chipkaart in ieder geval geldig zou moeten zijn op de doorgaande lijnen 28 en 629 (de scholierenlijn die wordt opgeheven). Dat is nu niet het geval; per rit moet een tarief van drie euro worden betaald. De provincie zei een herintroductie van de OV-chipkaart op Texel te willen onderzoeken, maar dan zou die ook geldig moeten worden op de kleine busjes die vooraf gereserveerd moeten worden en het zou te combineren moeten zijn met het monitoren van het gebruik van de bussen op Texel. Sindsdien zijn er gesprekken geweest tussen ministerie en provincie, maar vooralsnog zonder de melding dat de partijen tot een overeenkomst waren gekomen.

Texel 2010 stelt in de brief aan de staatssecretaris dat de provinciebestuurders zich niets hebben aangetrokken van het verzoek van Mansveld en dat de OV-chipkaart nog steeds niet op Texel kan worden gebruikt. "Het huidige eenheidstarief van €3,- vanaf 4 jaar leidt tot veel onbegrip", aldus fractievoorzitter Henk Jonker. "Vooral bij dagtoeristen, zoals gezinnen, studenten en ouderen." Jonker spreekt van een halsstarrige houding van de provincie die bij de buschauffeurs tot een "enorme extra werkdruk leidt" omdat zij tientallen keren per dag aan toeristen moeten uitleggen dat de OV-chipkaart op Texel niet geldig is. De fractievoorzitter zegt het punt graag met andere Waddenbestuurders bij de staatssecretaris toe te lichten. "Op de andere Waddeneilanden kampen ze met hetzelfde probleem dat de OV-chipkaart nietig is verklaard. Deze rechtsongelijkheid in zo'n klein deel van Nederland is natuurlijk niet te tolereren." Texel 2010 verzoekt de staatssecretaris met klem om de kwestie op te lossen.