Remco de Jong, uitbater van strandpaviljoen Paal 19 en sinds enige tijd de Bilder in De Koog.
Remco de Jong, uitbater van strandpaviljoen Paal 19 en sinds enige tijd de Bilder in De Koog. Foto: Liselotte Schoo

Grote veranderingen van dit jaar

Het is hoogseizoen, volop drukte in de toeristische bedrijven. Zeker bij Strandpaviljoen Paal 19. Toch bleek de uitbater niet genoeg te hebben aan één bedrijf. Er kwam nóg een zaak op zijn pad. Desondanks vond hij tijd voor dit interview.

Remco de Jong, de 27-jarige eigenaar van Strandpaviljoen Paal 19, heeft dit jaar een grote stap gemaakt. Zijn restaurant is na een verbouwing twee keer zo groot geworden. Daarbij runt hij nu ook café Bilder in De Koog.

De vaste gasten van Strandpaviljoen Paal 19 kijken verbaasd om zich heen. "Is dit wel hetzelfde paviljoen als vorig jaar?", is een vraag die het personeel vaak krijgt. Het restaurant is bijna niet meer te herkennen. Ook al is het nog niet helemaal af, de reacties van de gasten zijn vol lof. Dat de spiegels in de wc's nog missen en de decoratie nog deels ontbreekt vinden ze begrijpelijk en valt sommigen niet eens echt op. Het bouwen van een nieuw paviljoen viel wel een beetje tegen, vertelt Remco. "Je krijgt te maken met veel tegenslagen en dat was lastig. Toch is het ook leuk om zoiets een keer mee te maken."

Dat alles zo is veranderd ziet hij niet meer elke dag omdat hij er met zijn neus boven op zit. "Als gasten die jaarlijks terugkomen vertellen dat alles zo anders is, zie ik zelf ook de transformatie van het restaurant. Maar ik merk het toch meer aan de soort gasten die komen eten. We hebben een breder assortiment, dat merk je ook aan het publiek. Je kan uitgebreid lunchen of dineren, maar er is ook altijd patat en snacks voor de Duitsers."

De dagen van de 27-jarige eigenaar zien er compleet anders uit dan toen Paal 19 nog een klein strandpaviljoen was. "Tot vorig jaar deed ik alles zelf. Ik deed de boodschappen, ging om tien uur open, stond in de keuken en na het diner was de dag weer voorbij. Dit is compleet anders. Ik zit vooral achter de computer en zoek dingen uit. Ik sta af en toe gelukkig nog wel in de keuken, dat is fijn voor de afwisseling." Het restaurant op het strand moest verbouwd worden. Het oude paviljoen voldeed niet meer aan de eisen. Bij slecht weer waaide het zand naar binnen en het lekte altijd precies boven één bepaalde tafel binnen. Het was echt tijd voor een nieuw paviljoen. "Ik wilde iets bouwen dat zo mooi mogelijk was. Dat wil je in de winter dan natuurlijk ook niet weer afbreken. Daarom heb ik gekozen voor een paviljoen wat het hele jaar open is", vertelt Remco standvastig.

Remco de Jong: Trots en kijkt uit naar wat er komen gaat

Dat Bilder een hele ander manier van werken is, weet deze jonge ondernemer maar al te goed. "Om er nog een zaak bij te gaan doen in hetzelfde jaar van een nieuw verbouwd strandpaviljoen is veel. Het kwam dit jaar op mijn pad. Ik heb toch de keuze gemaakt om het allebei te doen. In de Bilder gaan dingen heel anders. Omdat er geen zand om je heen is, merk je opeens dat je buren hebt. Dit geeft een totaal andere sfeer. Verschillende mensen wandelen door de Dorpsstraat, er is ook een heel ander soort publiek. Ze gaan veel sneller even een drankje doen of komen even iets eten. Het grootste verschil voor mij is dat ik bij het paviljoen de in en outs nu wel ken, ik snap hoe het op het strand werkt. In de Bilder is het opnieuw ondernemen en dat doe ik vooral op gevoel."

Toen Remco naar Texel kwam wilde hij eigenlijk gewoon op een strandpaviljoen werken. "Ik wist al op jonge leeftijd wat ik graag wilde, maar dat het zo zou gaan lopen had ik nooit kunnen bedenken. Ik ben ook echt wel een beetje trots op mezelf en ik kijk uit naar wat er nog komen gaat. Ik heb nog van alles in petto."

Wat Remco met de Bilder gaat doen weet hij nog niet precies. Of het een vlees, vis of vega-restaurant wordt moet met de tijd duidelijk worden. "Het is wel de bedoeling dat het meer een restaurant wordt, in de weekenden blijft het dan een feestcafé. Ik ga rustig streven voor de komende jaren."

"Op het strand gaat er deze winter ook nog erg veel veranderen. Nog niet alles is af en dat merk je ook. In de winter gaan we ervoor zorgen dat alles op de goeie plek staat en het strandpaviljoen helemaal klaar is. Ook komt er een nieuwe kiosk. Het is de bedoeling dat volgend jaar alles precies zo is als het hoort te zijn."

Jett Ruigrok

Jett Ruigrok is tweedejaars student journalistiek en werk als vakantiekracht nu op Texel.