Kinderen genoten van de verschillende bouwwerken.
Kinderen genoten van de verschillende bouwwerken. Foto: Job Schepers

Ondanks hitte drukke LEGO-dag

Ruim 1900 bezoekers bezochten afgelopen zondag de zevende Texelse LEGOdag bij de familie Bakker op hoeve Nieuwkoop aan de Pontweg. In de stal, die speciaal tot expositieruimte was omgebouwd, was het allereerste houten LEGO te zien, maar ook het allernieuwste meisjesLEGO, genaamd Friends.

Het was voor jong en oud een feest van herkenning. In de meest ondenkbare creaties waren sets verwerkt in een stad met drukke wegen of een dorpsopstelling, inclusief camping en groots draaiende watermolen. Treinen reden af en aan. Door middel van computergestuurde programma's vertrokken de treinen keurig op tijd of of stopten voor de nog openstaande slagbomen. In een andere hoek stond een aaneengesloten rij vernuftig beweegbaar technisch LEGO opgesteld dat onvermoeibaar balletjes oppakte, verplaatste of omhoog tilde naar een volgende constructie die dat ook weer doorgaf. Kinderen konden in een speciaal binnenmeertje boten met afstandsbediening besturen. Zoals elk jaar het geval is, had de organisatie ook ditmaal weer een lokaal actueel item uitgewerkt in het Deense speelgoed. Hoog in een kunststof dennenboom zat de vorige week gespotte zeldzame vale gier.

Herkenbaar was voor velen de veerboot Schulpengat. Een prachtig, door Johan Wouters gebouwde boot, op schaal nagebouwd. Wouters: "Ik heb het vorig weekend in elkaar gezet. Het was even doorwerken, maar het resultaat mag er zijn." Velen bleven er dan ook uitgebreid voor staan kijken om vervolgens te vragen "Zijn wij daar ook mee overgevaren?" Voor de uit Den Helder afkomstige Wouters was het niet alleen een leuk herkenbaar lokale creatie, maar ook een eerbetoon aan de boot waarmee hij zoveel malen heen en weer naar Texel was gevaren.

Organisator Erik Bakker keek na afloop moe maar voldaan terug op het evenement. "Ik ben blij dat ik weer veel hulp heb gekregen om het te kunnen organiseren. Gelukkig is er ook een deel gesponsord, anders kan zo'n evenement niet meer gratis worden aangeboden." Menig bezoeker ging met een doosje of zakje LEGO terug naar huis of naar de camping.