Sonny Agema uit Den Helder gaat als eerste over de finish tijdens de Ronde van De Waal.
Sonny Agema uit Den Helder gaat als eerste over de finish tijdens de Ronde van De Waal. Foto: Willem Sangers

Agema wint Ronde

Sonny Agema uit Den Helder is winnaar geworden van de Ronde van De Waal. Raymond Bakker, die tweede werd, draagt sinds zondag de oranje leiderstrui. Snelste bij de recreanten was Roderick Kampstra.

De snelheden liepen hoog op. Agema, ook winnaar van de tweede etappe van De Hel van Petten, had een gemiddelde van 42 kilometer op de teller staan. Er speelde zich een spannende strijd af in De Waal. De ogen waren vooral gericht op Jordy Vinke, winnaar van de Ronde van Oosterend en drager van de oranje leiderstrui voor het dorpenklassement. Vinke zat in het peloton, maar spaarde zijn krachten voor de eindsprint. Vooraan was volop strijd en menig renner probeerde te ontsnappen. Zoals Agema, maar die liet zich na enkele rondjes terugzakken om voluit te kunnen gaan in de eindrace. Ook andere rijders gingen er vandoor. Raymond Bakker waagde een poging, Niels Jimmink gaf zijn visitekaartje af en Luuk van der Meer liet het peloton zijn achterwiel zien. Zijn ontsnapping leek succesvol, maar na enkele ronden werd ook hij opgeslokt door het peloton. Met name het oplopende stuk over de Sommeltjesweg, waarbij de renners de wind schuin tegen hadden, kostte de nodige krachten. Kort voor het eind gaf Jordy Vinke gas en bij het ingaan van de laatste ronde lag hij flink voor op het peloton. ''Ik wilde doortrekken tot de vijftig kilometer per uur, maar dat lukte niet. Ik had vandaag niet mijn dag'', zei hij na afloop. Agema beschikte over betere benen en pakte Vinke op de Sommeltjesweg terug. Agema: ''Ik had achter hem kunnen blijven, maar had voldoende kracht om hem voorbij te gaan." De renner uit Den Helder won met afstand, voor Raymond Bakker en nummer drie Luuk van der Meer. In hoeverre Agema voor het klassement gaat, valt nog te bezien. Op zaterdag 22 augustus kan hij meedoen aan de Ronde van Oudeschild, maar tijdens de Ronde van De Cocksdorp op 19 september is hij al aan zijn wereldreis begonnen. Bij de recreanten lag de gemiddelde snelheid rond de 37,5 km/uur. De deelname in deze categorie was groot en tot het eind bleef een flink peloton bij elkaar. Uiteindelijk had Roderick Kampsta de sterkste benen, ruim voor John Betsema. Derde werd Ferry van der Vis. De oranje leiderstrui in dit klassement was voor John Betsema, tweede in De Waal. Snelste dame bij de wedstrijdrijders was Denise Betsema, die zich tussen de mannen in de kopgroep handhaafde. Het was driedubbel feest in huize Betsema, Simone was de snelste dame bij de recreanten. De prijzen werden uitgereikt door Ferdinand van Tatenhove. ''Ik heb nog met je opa gefietst'', zei hij tegen Diederik Jimmink, winnaar bij 10/11 jaar.

Uitslagen dikke banden:

6/7 jaar: 1. Daan Aberson; 8/9 jaar 1. Jesse Seegers, 2. Liam Osaka, 3. Noat Malatou; 10/11 jaar: 1. Diederik Jimmink, 2. Milan Groen, 3. Mirthe Slegh; 12/13 jaar: 1. Jesper de Graaf, 2. Jasper Slegh; 14 +: 1. Owen Dros (met banddikte gewonnen), 2. Jelle Meleberg, 3. Stijn Kiltz; Jan Buis op zijn oude transportfiets moest de wedstrijd staken omdat hij nog naar een klusje moest; Jeugdrace: 1. Daan Kool, 2. Mathe Pronk, 3. Marit Bakker.