'Heksenjacht' leidt tot excuses dief

"De dievegge heeft zich gemeld en alsnog de gestolen kleding afgerekend! Daarom is het filmpje inmiddels verwijderd van onze Facebookpagina."

Met die woorden maakt de Facebookpagina "Winkelhart van Texel" een einde aan een bijna aan heksenjacht grenzende speurtocht naar een winkeldief die kledingstukken ontvreemdde in Den Burg. De laatste weken neemt de winkeldiefstal op Texel weer sterk toe. De ondernemers zijn alert op diefstal en waarschuwen elkaar wanneer het gebeurt. De Facebookactie zorgde er blijkbaar voor dat het de dader te heet onder de voeten werd en de dag erop ging haar man naar de winkel om alsnog te betalen. Ze had spijt en schaamde zich dusdanig dat ze zelf niet durfde.

Dat sociale media een uitstekend platform blijken werd ook afgelopen zaterdag duidelijk. Een vader wiens 16-jarige dochter in de nacht van zaterdag op zondag bedreigd was door een aantal jongens, uitte zijn woede op Facebook. Het bericht: "Afgelopen nacht is mijn dochter in De Koog (tegenover het makelaarskantoortje) onder bedreiging van een mes lastig gevallen door 3 heren van rond de 20 jaar oud. Ze hadden alledrie zwarte jassen aan en er was er eentje bij met lang haar. Is er iemand die iets heeft gezien of weet waar deze heren verblijven, laat het even iets horen", werd maar liefst 320 keer gedeeld op Facebook. En ook het vervolgbericht: "Door ieders hulp is er al een aardig signalement; Gezocht: 3 jonge mannen van in de 20 jaar, praten met buitenlands accent (Pools?), dragen zwarte jassen (bomberjacks) met geel logo achterop (logo lijkt op galgje). ze rijden in een donkerblauwe/donkergroene sedan met Pools kenteken. wie-o-wie weet waar deze heren zich ophouden. Ik wil ze dringend spreken", deed het goed en werd 188 keer gedeeld. Volgens de politie is er nog geen aangifte gedaan van het voorval.


Kroniek over historie van gehucht Oost

''1000 jaar Oost'' is de titel van het boek over de geschiedenis van het gehucht van ruim veertig huizen. De kroniek is geschreven door oud-Texelaar Martin Vlaming, geboren op Oost. Het verschijnt op 30 augustus.

Oost ligt op de uiterste punt van de keileemrug die tot de inpoldering van Het Noorden eind 19e eeuw een landtong in de Waddenzee vormde. Een plaatsje dat werd bevolkt door vissers en boeren die door de eeuwen heen er een taaie strijd om het bestaan voerden. Als telg van een oude Ooster familie begon Martin Vlaming een zoektocht naar de geschiedenis van zijn geboorteplaats. Hij verzamelde foto's en kaarten en vergeleek wat hij zag met informatie uit boeken, kranten en digitale bestanden. Familieoverlevering, mededelingen van bewoners en waarnemingen te plekke vulden de geschreven bronnen aan. Het is vanaf 30 augustus voor €24,50 te bestellen via de website http//webshop.elikser.nl/1000-jaar-oost.