Wie hoort laagfrequent geluid?

Laagfrequent geluid (LFG). De meeste mensen merken er niets van, maar een enkeling neemt het waar, bijvoorbeeld als hinderlijke bromtoon. Een Texelse die er veel last van heeft, zoekt contact met eilandgenoten met soortgelijke klachten.

Lage frequentietonen (0 tot 125 Herz) planten zich volgens de Stichting Laagfrequent Geluid (SLG) goed en ver voort en kunnen worden veroorzaakt door apparatuur of installaties zoals ventilatoren, verwarmingspompen, liftmotoren, compressoren, zwaar vrachtverkeer, motoren van boten en vliegtuigen, windmolens en koelinstallaties. De SLG schat dat 2,5 procent van de bevolking dit waarneemt. Vaak betreft dit in een woonomgeving maar één persoon, waardoor men soms aan zichzelf gaat twijfelen. Laagfrequent geluid is niet alleen te horen, ook te voelen. Trillingen, geluidsgolven die door het hele gestel gaan en door allerlei organen opgepikt kunnen worden. Het uit zich als een bromtoon of trillingen in buik, borst, armen en benen. Ten minste één Texelse die al jaren een bromtoon hoort en sinds enige tijd zelfs met hartklachten kampt, is er behoorlijk wanhopig van. Het gaat met ups en downs, maar sinds een paar weken is de bromtoon volop aanwezig. 's Avonds en 's nachts heeft ze er het meeste last van. Ze is er van overtuigd dat laagfrequent geluid de oorzaak is en dat ze niet lijdt aan ''oorsuizen'' (zie verderop in dit bericht). Maar wat ze ook probeerde, de bron van het geluid kan ze niet vinden. Ook bij de gemeente wisten ze het niet, maar er is haar wel toegezegd dat er in haar woonomgeving geluidsonderzoek zal worden gedaan. Het lijkt plaatsgebonden en komt ook elders voor. Zutphen is tamelijk berucht, daar bestaat zelfs de Belangengroep Bromtoon. Hier is met metingen de bromtoon wel vastgesteld, maar nog niet de oorzaak. Daar komt nu een groot onderzoek. Statistisch gezien zouden meer Texelaars de bromtoon moeten kunnen horen. De Texelse (naam bij de redactie bekend) zou graag in contact komen met meer eilandgenoten die ook een bromtoon horen of trillingen hebben in buik, borst, armen en benen. ''Misschien dat we samen achter de oorzaak kunnen komen en het mogelijk kunnen oplossen.'' Het contact loopt via de redactie, tel. 362620 of redactie@texelsecourant.nl.

De redactie wil niet onvermeld laten dat het horen van gebrom, suizen, piepen of andere tonen, terwijl er in de omgeving geen geluid is te bekennen ook een medische oorzaak kan hebben. Dit staat bekend als oorsuizen (titinus). Het kan volgens de website www.oorsuizen.nl allerlei oorzaken hebben en ontstaan bij tal van aandoeningen aan het oor en gaat soms samen met andere ziekten. Maar in een groot deel van de gevallen wordt het veroorzaakt door lawaai, waardoor het slakkenhuis beschadigd is geraakt.