Burgemeester Francine Giskes bekijkt met TESO-directeur Cees de Waal de boot.
Burgemeester Francine Giskes bekijkt met TESO-directeur Cees de Waal de boot. Foto: Jeroen van Hattum

"Zien dat het schip duurzaam is"

"Hopelijk zien mensen straks wat er allemaal duurzaam is op de nieuwe boot", zegt burgemeester Francine Giskes in een eerste reactie op de nieuwe Texelstroom.

De burgemeester was één van de aanwezigen in Spanje bij de tewaterlating van de vijftiende veerboot van TESO. Giskes toonde zich enthousiast over de vele duurzame toepassingen die aan boord van de Texelstroom worden toegepast, zoals het varen op CNG en batterijen, het gebruik van restwarmte uit het koelwater om de boot te verwarmen, het hergebruik van grijs water in plaats van drinkwater om de toiletten te spoelen en de zonnepanelen bovenop de boot. "Het is ook een mooi schip om te zien. Ondanks de grootte komt het schip niet over als een log schip. De nieuwe banken zitten lekker en je merkt dat het een schip met veel lichtinval gaat worden. Het worden ook mooie kleuren die ze straks aan boord gaan gebruiken."

De burgemeester hield 's avonds bij het diner na de tewaterlating een toespraak waarbij ze tactisch een paar woorden in het Spaans aan de gastheer richtte en vervolgens afsloot met een aantal woorden in het Baskisch.