Ook in Oosterend werd een markt gehouden.
Ook in Oosterend werd een markt gehouden. Foto: Gerard Timmerman

Unieke huifkartocht met

wandeling Waalenburg

In De Waal is op 15 augustus na afloop van de zestiende-eeuwse markt om 16.00 uur een huifkartocht met de Jan Plezier. Daarnaast vindt er een wandeling van ruim een uur plaats over het oude land van Waalenburg.

"Tijdens deze tocht komt u ogen tekort. Deze polder ligt in het midden van Texel. De bodem ligt zo laag dat er kwelderplanten voorkomen, zoals zeekraal en schorrenkruid. Ook de kreken van het voormalige kwelderlandschap, voor de inpoldering, zijn er nog", schrijft de organisatie. Waalenburg is grotendeels in beheer bij Natuurmonumenten en normaliter voor publiek gesloten. Het laaggelegen, middelste deel van de polder is het oudste weidevogelreservaat van Nederland. Tijdens de wandeling vertelt de gids van Natuurmonumenten de geschiedenis en de prachtige natuur van dit gebied. Kaarten zijn in voorverkoop te koop door €16,- p.p. over te maken naar bankrekeningnummer. NL40ABNA 0834094304 t.a.v. J.L van den Boomgaard, o.v.v. "eigen naam" en de omschrijving "huifkartocht" en datum "15 augustus". Inschrijven kan ook op de markt (kraam van de tuinclub t.o.v. de kerk) voor € 17,50. Reserveer tijdig de plek voor deze eenmalige tocht, want het aantal plaatsen is beperkt. Ook afgelopen weekend werd er al een dergelijke markt in De Waal gehouden. Ondanks de concurrentie van onder meer de Vliegshow werd de markt goed bezocht. Er stonden veel kraampjes in het kleinste dorp van Texel en er liepen veel verklede mensen rond. De verhalenverteller trad drie keer op in het kerkje van De Waal; de voorstelling ging over de Beeldenstorm (zie elders deze krant).

Ook in Oosterend werd markt gehouden. Rond de Maartenskerk, in de Peperstraat tot aan de Mulderstraat. In de kraampjes een divers aanbod, van schilderijen tot houtsnijwerk en van gebruikte spullen tot etens- en drinkenswaren. En natuurlijk gebakken vis. Kijkers zijn nog geen kopers, maar toch werd er volgens een standhouder aardig handel gedreven.