Texelse stranden aan Noordzee gevrijwaard van 'rode plaagalg'

De Texelse stranden zijn in ieder geval tot gisteren gevrijwaard gebleven van de 'rode plaagalg' die langs de Noordzeekust in Zuid-Holland is opgedoken.

De gemeente hield de ontwikkelingen maandag in de gaten en dat leerde dat de 'alg' nog niet boven de Waddeneilanden was gezien. Dat werd vanuit een vliegtuig in de gaten gehouden. Het betekent dat bij Texel gewoon normaal in zee kan worden gezwommen. Bij Scheveningen, Katwijk en Wassenaar gaf Rijkswaterstaat gisteren het advies niet het water in te gaan, omdat de alg huidirritatie kan veroorzaken. Zo'n advies werd ook in Castricum gegeven, maar dat werd alweer snel ingetrokken. De 'alg' veroorzaakte de afgelopen dagen een rode gloed in het zeewater. De 'rode plaagalg' is intussen gedetermineerd als zeevonk. Woordvoerder Jan Boon van het NIOZ omschreef hem als een 'gekke alg'. De boosdoener wordt gerekend tot de algensoorten, maar is eigenlijk niet echt een alg.

Hij is beter te omschrijven als een eencellig diertje. "Hij heeft geen bladgroen, waardoor er geen fotosynthese plaatsvindt en ook geen glucose wordt aangemaakt. Deze 'alg' leeft van andere diertjes. Hij is met een grootte van één mm ook groter dan gewone algen." Bij het afstervingsproces komt het pigment caroteen vrij, wat de rode gloed veroorzaakt. Caroteen is te vergelijken met de kleur van wortels. Han Lindeboom van Wageningen Imares liet op de website van de Telegraaf weten dat de storm en het daarop volgende kalme weer mogelijk tot de bloei van de zeevonk heeft geleid.

Mocht de zeevonk alsnog bij de Texelse stranden opduiken en er zou een negatief zwemadvies nodig zijn, dan worden badgasten volgens de gemeente met een rode vlag gewaarschuwd. Er wordt dan ook een negatief zwemadvies afgegeven via de website van de gemeente en de plaatselijke media. Het is niet uitgesloten dat een regenbui snel een einde maakt aan de opmars van de zeevonk