Geknipt: Zo presenteerden Erik en Anita Kalf in deze krant in 2011 de''100% Texelse garnaal''
Geknipt: Zo presenteerden Erik en Anita Kalf in deze krant in 2011 de''100% Texelse garnaal'' Foto: Archief Texelse Courant

Nominatie 100% Texelse garnalen

Koning Willem Alexander smulde er vorig jaar van tijdens een koninklijke lunch op Texel, nu is de ''100% Texelse Garnaal'' van Anita en Erik Kalf van de TX-65 genomineerd voor de titel ''Held van de Smaak''.

De erkenning door de organisatie van de ''Week van de Smaak'' van 12 tot en met 20 september komt de familie Kalf niet zomaar aanwaaien. Vissen is voor Erik Kalf een manier van leven. ''Passie voor het vak'', zegt de garnalenvisser zelf en hart voor de natuur. Voor de Hollandse garnaal waarop hij vist, moet je in de Noordzee en de Waddenzee zijn. ''Ze planten zich snel voort, daardoor is van overbevissing geen sprake.'' De garnalen die hij vangt worden aan boord direct gekookt en gaan daarna de koeling in. ''Een deel van de vangst laten we in eigen beheer pellen. Dagvers en met de meest moderne pelmachines.'' Daarna verpakt en voorzien van het logo 100% Texelse garnaal. ''Ultiem vers en de kleur en smaak zijn puur natuur, er worden maar heel weinig conserveringsmiddelen gebruikt. Een eerlijk en ambachtelijk product dat één tot twee na de vangst in de winkel of restaurant ligt. ''Bona-Fida'' is niet voor niets de naam van hun garnalenkotter. Het betekent ''op basis van goed vertrouwen''.

Een sterk lokaal product dus, dat prima past bij het thema van de Week van de Smaak ''Verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren''. ''Held van de Smaak'' zijn uitsluitend vissers, chefs, visspecialisten of ambachtelijke verwerkers die verantwoorde gevangen of geteelde vis op de kaart zetten. ''Een pionier, voorbeeld voor anderen'', zegt de organisatie zelf. ''Een Held heeft direct contact met consumenten en is een actief pleitbezorger voor de Week van de Smaak. Een vakjury die een bezoek bracht aan het bedrijf, nomineerde ''100 % Texelse garnaal'' met elf anderen voor de finale. Tijdens de feestelijke opening van de Smaakweek in Leeuwarden worden de winnaars van de jury- en publieksprijs bekend gemaakt. Donderdag houdt Erik Kalf in Amsterdam een presentatie voor de vakjury.

Uitgangspunten voor de Week van de Smaak (''ontdekkingstocht naar pure producten met culinaire authenticiteit'') zijn zes kernwaarden: ambachtelijk, natuurzuiver, seizoensgebonden, diervriendelijk, bekende herkomst en duurzaamheid.