Scène uit de voorstelling ''Beeldenstorm op Texel'' In De Waal.
Scène uit de voorstelling ''Beeldenstorm op Texel'' In De Waal. Foto: Chistine Groen/600 jaar stad

''Beeldenstorm'' in Waalder kerk

''Beeldenstorm op Texel'' is de titel van de muzikale voorstelling die verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda zaterdag opvoerden in het kerkje van De Waal. Ruime belangstelling ook voor de historische markt in het dorp, dat deze maand in het middelpunt staat van Texel 600 jaar stad.

Het was immers in de kerk van De Waal dat op Texel de beeldenstorm begon, waarbij protestanten de katholieke kerken binnendrongen en de beelden en afbeeldingen van rooms-katholieke heiligen vernietigden. In de voorstelling verhaalde de pastoor uit 1528 en zijn misdienaar hoe dat allemaal ging. Pastoor Johannes, door de bisschop overgeplaatst van het roomse Brabant naar Texel, kan maar moeilijk wennen op het eiland, met zijn bijgeloof en hun rare verhalen over Sommeltjes. Deze wezentjes zijn in De Waal maar al te bekend en berucht... Hij slaat zich er dapper doorheen, totdat op een dag de kerk belegerd wordt door boze eilanders die de kerk binnendringen en met veel geweld de heiligenbeelden kort en klein komen slaan.

Wie de voorstelling of de markt heeft gemist, hoeft niet te wanhopen. De verhalenverteller treedt weer op tijdens de markt op zaterdag 15 augustus. Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur in de kerk. Het is een optreden van ongeveer een half uur en de toegang is gratis.