De Canadese pianiste Helena Hyesoo Kim treedt op in het Hoornder kerkje.
De Canadese pianiste Helena Hyesoo Kim treedt op in het Hoornder kerkje. Foto: Gerard Timmerman

Canadees pianotalent

In de concertserie New Masters on Tour donderdagavond 6 augustus in het Hoornder kerkje een optreden van de Canadese pianiste Helena Hyesoo Kim, de Hongaarse cellist János Fejérvári en zijn landgenoot Domonkos Csabay. Het begint om 19.00 uur.

Jonge getalenteerde muzikanten uit de hele wereld weten deze zomer het Hoornder kerkje te vinden. The International Holland Music Sessions (TIHMS) is een internationale selectie van veelbelovende musici die Nederland al tientallen jaren aandoet. Inmiddels hebben vele talenten, die aan TIHMS hebben meegedaan, de bovenste ladder van de klassieke muziekwereld bereikt. Concertervaring doen ze onder meer op in Den Hoorn. Een ambitieuze concertreeks, steeds meer Texelaars en gasten weten de optredens te vinden. Ook donderdag belooft het een bijzondere avond te worden. Een afwisselend programma gebracht door de Canadese pianiste Helena Hyesoo Kim met het Rondo in a van Wolfgang Amadeus Mozart en een hoogtepunt uit het repertoire van Franz Liszt, de Pianosonate in b. De Hongaarse cellist János Fejérvári en zijn landgenoot Domonkos Csabay vinden elkaar in Janaceks sprookje 'Pohádka'. En in de klassieke schoonheid van de Sonate voor cello en piano nr. 1 van Johannes Brahms.

De toegang bedraagt €16,-, voor CJP/Jongeren tot 30 jaar €8,-. Voor lezers van de Texelse Courant geldt een speciale aanbieding van €10,-. Hiervoor dient men de ingevulde bon uit de Texelse Courant mee te brengen.

Maandagavond 10 augustus in dezelfde concertreeks een optreden van de jonge Russische Trio Sensibility uit Sint-Petersburg. Met trio's van Chausson, Sjostakovitsj en Mozart vertolkt ze drie mijlpalen uit het triorepertoire die alle drie op eigen wijze Haydn eren.


Oosterend warmt op voor 600 jaar stad

De organisatie van ''600 jaar Stad'' nodigt Oosterenders uit voor een opwarmmiddag op zaterdag 8 augustus van 16.00 tot 18.00 uur in de Bijenkorf.

Het jubileumfeest verplaatst zich op zaterdag 22 augustus naar Oosterend. Het dorpsprogramma wordt gepresenteerd, men kan kaartjes kopen voor het Strender Buffet en ook kan men zich opgeven voor Jong kookt voor Oud (ism Young4ever). Wie nog duiten heeft kan hiermee ook een Texel600jaarStad- vlag kopen. Oosterend vraagt inwoners zoveel mogelijk te vlaggen. Het liefst met de Texel600jaarStad-vlag, maar andere vlaggen zijn ook goed. "Als het maar vlagt en uitbundig wappert". Oosterend heeft de 19e eeuw en er staat een mooi programma klaar. Tijdens de opwarmmiddag kan men ook kledingideeën opdoen voor de Dorpendag. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen in 19e eeuwse kleding komen. Vrijwilligers zijn van harte welkom. Aanmelden in De Bijenkorf.