Casco nieuwe Texelstroom glijdt gracieus van helling bij LaNaval

Gracieus en sierlijk gleed de Texelstroom donderdagmiddag om 16.40 uur van de helling tijdens de tewaterlating bij de Spaanse werf LaNaval in Sestao.

Nadat Kiran de Waal-Sukhai, echtgenote van TESO-directeur Cees de Waal, met een fles goede Spaanse wijn de nieuwe veerboot had gedoopt, klonk het Wilhelmus en begon de Texelstroom langzaam te schuiven over de dik met vet ingesmeerde scheepshelling. Eerst langzaam, maar van lieverlee ging het casco van de veerboot sneller het water van de Nervion in. Op het platform met genodigden was er even de spanning hoe de boot zich zou houden, maar die spanning veranderde in blijdschap toen de Texelstroom mooi in het water lag. "Hij drijft" riep iemand op het platform, waarna het applaus opsteeg en het feliciteren begon. TESO was aanwezig met een groep mensen, van wie de meeste nauw bij de bouw betrokken zijn geweest: medewerkers, ontwerpers en leveranciers. Er waren ook meerdere Texelaars op eigen initiatief naar de Spaanse werf gekomen. Van Spaanse zijde was er eveneens veel belangstelling voor de plechtigheid. Op een deel van de kade stonden veel mensen te kijken en de Baskische media waren ruim vertegenwoordigd om verslag te doen. IƱaki Irasuegui Gorostizaga, algemeen directeur van LaNaval, hield een korte toespraak en Kiran de Waal wenste het nieuwe schip een behouden vaart.

Na de plechtigheid werden de scherven van de fles verzameld voor later. Twee guldens die vorig jaar onder de kiel waren gelegd, kwamen ook weer tevoorschijn. De ene was een gulden uit 1907 (het oprichtingsjaar van TESO) en de ander een gulden uit het geboortejaar van Carien de Jonge, de vrouw van projectleider Bert de Jonge. De guldens waren onder de kiel gelegd omdat dat volgens de overlevering geluk brengt. Er wordt nog gezocht naar een bestemming voor de guldens. Na de tewaterlating was er een receptie op de werf en 's avonds verzorgde LaNaval in een restaurant aan de Golf van Biskaje een diner voor de groep als dank voor de opdracht de vijftiende veerboot van TESO te bouwen.