Brendan O'Brien's Flying Circus landde en steeg op vanaf een aanhanger.
Brendan O'Brien's Flying Circus landde en steeg op vanaf een aanhanger. Foto: Gerard Timmerman

Loopings, duikvluchten, formaties, break ups en flares

Ongekende drukte op en rond Texel Airport waar de vliegshow zaterdag veel publiek trok. Het weer kon dan ook niet beter. 's Morgens nog net geen strandweer, wel volop zon, weinig wind en kraakhelder. Vele duizenden bezoekers bekeken de show vanaf het vliegveld, langs de Hoofd-, Postweg en verderop zaten ook volop toeschouwers.

Er was dan ook veel te zien op de Leaseweb Texel Airshow die tegenwoordig eens in de drie jaar wordt gehouden. Halsbrekende luchtacrobatiek, laag over scherende straaljagers, motorengeronk en historische vliegtuigen kwamen voorbij denderen, de een met wat meer geraas dan de andere, met als oorverdovende finale de F16 van de Belgische Luchtmacht. Het publiek werd getrakteerd op loopings, duikvluchten, sierlijke formaties, break up's, solo's en andere vormen van ''luchtballet''. Vanaf half één werden door de verkeersleiders van de Koninklijke Luchtmacht continu toestellen de lucht in gestuurd. Een onafgebroken programma dat veel spektakel bood op een vliegshow met veel afwisseling en waarbij ook aan de grond het nodige viel te bekijken. Zo kon in een vluchtsimulator onder meer een vlucht worden gemaakt in een F16. Vooral de jeugd was er niet weg te slaan. Begrijpelijk, vanuit de cockpit bestuur je met joysticks de straaljager zelf, begeleid door vrijwilliger van het Nationaal Militair Museum Herman van den Berg en steeg men op vanaf Soesterberg vloog de jeugd een rondje boven Texel om te keren bij de vuurtoren. Zoals Daan Bosma (zie foto) uit Amersfoort (12). Hij vond het leuk, al wist de knaap nog niet zeker of hij piloot wilde worden. Mocht hij toch carrièreplannen in die richting hebben, is hij meer dan welkom bij de Koninklijke Luchtmacht. Die was present met een Roadshow. Onder meer een F16. Die was wel echt, maar via de boot naar Texel gekomen. Het stuntwerk hoog in de lucht met dit toestel kwam van de Belgische Luchtmacht, die met het afvuren van hittefakkels voor vuurwerk zorgde.

Het ''dreamteam'' van de organisatie, bestaande uit Ed en Mike de Bruijn, geholpen door Sjaak Hofstra, Willem Hemelraad, Jan Frederici en Louis Uriot, had het vliegfeest tot in de puntjes georganiseerd. Niets was aan het toeval overgelaten en ook over de catering van de Pelikaan viel menig compliment te horen. De verrichtingen in de lucht waren tot op de minuut te volgen via de speciale app, met daarop ook allerlei aanvullende informatie over de toestellen. Zo spectaculair als de verrichtingen van de piloten hoog in de lucht waren, zo relaxed ging het er op de grond aan toe. Zo kon van dichtbij worden bekeken hoe luchtacrobate Melissa Pemberton op de grond haar warming up deed. Om vervolgens met haar razendsnelle Edge 540 de meest halsbrekende stunts uit te halen, waarbij ze in allerlei posities rakelings over het vliegveld scheerde. Een primeur, want het was voor het eerst dat deze Amerikaanse haar kunsten vertoonde in Europa. Tijdens een ererondje na afloop in de jeep, gingen de handen massaal op elkaar. Een primeur voor de Texelse Airshow, waar andere onderdelen op herhaling waren. Zoals Brendan O'Brien's Flying Circus, die landde en opsteeg op vanaf een rijdende aanhanger, The Royal Jordanian Falcons. Bijna een week eerder waren ze al op Texel geland, de goedgemutste piloten in opvallende jacks werden in Den Burg en elders gesignaleerd. Zaterdag vertoonden ze hun aerobics boven Eierland, even bloedstollend als adembenemend. Veel vliegtuigen, zowel militair als uit de burgerluchtvaart, klassiekers en modern, stegen op vanaf het Texelse vliegveld. Anderen scheerden een of meerdere keren over, zoals de fly-by van radarvliegtuig AWACS, herkenbaar aan de schotel. Indrukwekkend ook de overvliegende USAF Hercule, een transportvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht. Zo zat de show vol met buitenlandse toestellen. De Red Devils, drie SF-260 toestellen van de Belgische Luchtmacht. De Polen waren er onder meer met de indrukwekkende MI-8P HIP helikopter, de Franse Luchtmacht stuurde haar Patrouille Cartouche Doré en de Tsjechische Luchtmacht maakte indruk met hun MIL MI-35 Hind gevechtshelikopter. Historisch hoogtepunt was de formatie bestaande een Spitfire jager, een B-25 Mitchell bommenwerper en een Hawker Hunter, een Britse straaljager uit de vijftiger jaren. Al met al een indrukwekkende vliegshow met een vlekkeloos verloop en een enorme publiekstrekker. Op de grond ging het er gemoedelijk en gezellig aan toe. De meeste bezoekers hadden gehoor gegeven aan de oproep per fiets te komen, op het weiland tegenover het vliegveld stonden er duizenden. Een deel van de toeschouwers was per vliegtuig gekomen, er stonden er circa 250 geparkeerd.

Spectaculair beeld van de Belgische F16, die hittefakkels (flares) afvuurt.
Herman van den Berg geeft de jeugd uitleg over de F16-flight-simulator.
De Hinds-helikopter van de Tsjechische luchtmacht.
Radarvliegtuig Awacs, herkenbaar aan de schotel.
Luchtvaarthistorie. Links een Hawker Hunter, in het midden de B-25 Mitchel en rechts de Spitfire.
Vliegtuigspotters zoomen in op de verrichtingen in de lucht.
De indrukwekkende vliegboot Catalina.
Hittefakkels van de Apache heli van de Koninklijke Luchtmacht.
Spectaculair manoeuvres van de Royal Jordanian Falcons.
Formatie van de Fokker Four, het opleidingstoestel van tientallen jaren geleden.
De Texel  Airshow trok veel publiek.