Kees Bakker, Erik Heijenk en Arie van der Burg.
Kees Bakker, Erik Heijenk en Arie van der Burg. Foto: Job Schepers

Veertig jaar, maar kerngezond

"We zijn een stuk ouder, maar we zoeken nog altijd de grenzen op, zijn in voor een feestje en houden bovenal nog altijd van zeilen", vertellen Kees Bakker, Arie van der Burg en Eric Heijenk van Kustzeilvereniging Westerslag Texel.

De vereniging bestaat op 21 augustus veertig jaar. We kijken met het drietal terug in het knusse clubhuis dat zich, ondanks dat de naam anders doet vermoeden, bevindt aan het einde van de rij strandhuisjes bij paal 17. Het stormt en vanaf binnen zien we enorme golven stukslaan op het strand. "Met dit weer kom je de branding niet eens door, maar het is wel een prachtig gezicht", merkt Eric op.

De vereniging, in 1975 opgericht door Martin van de Wal, Henk Koopman en Jan Hennink staat aan de bakermat van Ronde om Texel. Door de enorme groei van het aantal deelnemers was er meer behoefte aan een professionele organisatie en werd het evenement later ondergebracht in de Stichting Ronde om Texel.

"Ik heb een aantal jaren in het buitenland gewoond en gezeild. Zelfs als je op de Antillen aan een Australiƫr of een Zuid-Afrikaan vertelt dat je van Texel komt, beginnen ze over de Ronde. Daarom moeten mensen ook beseffen wat voor enorm belangrijk evenement dit is voor het eiland", vertelt Arie. "Daarom moeten ook de complimenten naar Robbert de Jong en zijn organisatie, die een geweldige prestatie hebben neergezet en de Ronde van de ondergang gered hebben", vult Eric aan. Alhoewel de Kustzeilvereniging veel te danken heeft aan de Ronde, is het in veertig jaar natuurlijk meer geworden dan dat alleen. En ondanks dat Westerslag aan het vergrijzen is, is de vereniging financieel kerngezond.

"We kijken hoe we toch weer meer jongeren naar de vereniging kunnen trekken. Dat doen door we een jeugdplan dat we samen met de Cockdorper Kustzeilverening en de Watersport Vereniging uit Oudeschild hebben opgezet. Samen hebben we twee jeugdboten gekocht en wordt er in het voor- en na seizoen les gegeven aan jonge zeilers. Mensen kopen niet direct een catamaran, ze willen het eerst leren en kijken of ze het leuk vinden. Daarom hebben we nu ook al twee verenigingsboten voor de leden zonder boot", vertelt Kees. Maar naast het geven van lessen, wordt de drempel ook verlaagd door het aanbieden van andere zeilelementen. "Toen wij begonnen, bestonden kitesurfen en golfsurfen nog niet", vertelt Eric.

Een gesprek met de mannen leert dat catamaranzeilen het goede van alle zeiltakken heeft. Het is socialer dan boardsurfen en spectaculairder dan een gewone zeilboot. Ondanks dat de mannen minder onbezonnen zijn, hebben we absoluut niet te maken met een stel bejaarden. Eric, Kees en Arie ogen fit en gedreven. "Je zoekt ieder jaar je grenzen nog op en het kan altijd nog beter. Kijk naar Dirk Pool dit jaar bij de Ronde. De oudste in het veld, maar wel de snelste Texelaar.

Op zaterdag 15 augustus is het feest. Iedereen die lid (geweest) is of donateur is, is uitgenodigd. Wie geen uitnodiging heeft ontvangen en wel lid geweest is, kan dit als uitnodiging beschouwen. Op zaterdag en zondag is er het Open Kampioenschap catamaranzeilen en zaterdag vanaf 16.00 uur een borrel met een hapje op het strand. Een ideaal moment om verhalen op te halen.