Historisch beeld op de Landbouwdag.
Historisch beeld op de Landbouwdag. Foto: Gerard Timmerman

Zaaiviool en ander historische werktuigen op Landbouwdag

Opmerkelijk beeld op de Texelse Landbouwdag donderdag: alsof ze viool spelen liepen deze mannen op hun klompen en in hun boerenkloffie door de ring. Geen echte viool, maar een zaaiviool. Door het heen en weer bewegen van de stok brengen ze een wieltje onder aan de kist in beweging, die het zaaizaad uitstrooit over het land.

Een verre voorloper van de zaaimachine zoals we die nu kennen, een meters breed precisiewerktuig waarmee het zaad op exact de juiste afstand wordt gezaaid. In dit geval graan, want dat was dit jaar het thema van de Texelse Landbouwdag: ''Van graan tot dagelijks brood''. Met deze twee mannen uit de Wieringermeer, maar vooral Texelaars. Van de huidige generatie landbouwers en oudgedienden. Zoals leden van de Oude Trekker en Motorenvereniging, die met machines, niet zelden ouder dan zijzelf, over het land gingen. Met daarachter een getrokken éénscharige ploeg, en voor het contrast daarachter ook een moderne vierschaarploeg achter een reusachtige trekker. Immers: Tijd is geld, zeker in de moderne landbouw waar de machines steeds groter en geavanceerder worden. En waar de GPS-besturing zijn intrede heeft gedaan.

Uit een ander tijdperk komt ook de dorsvlegel en de zicht,die het midden houdt tussen een zeis en een sikkel, waarmee in vroeger tijden het graan werd gemaaid. Er draaide een oude dorsmachine, maar ook een hypermoderne, computergestuurde combine van enorme omvang. En zo werden tal van oude en nieuwe machines gepresenteerd door Nico Schipper van de OTMV en Cor de Lugt van de Landbouwdag. Aanwezig was ook Bakker Timmer, die bezoekers liet zien en proeven wat er op Texel van onze tarwe wordt gebakken. Graan dat met heel andere en nieuwe technieken wordt gezaaid, bewerkt, geoogst en verwerkt. Maar ook graan dat elk jaar nog gewoon groeit op dezelfde Texelse akkers van toen, zoals dat al eeuwenlang gebeurt.