College: verordeningen intrekken

Peter Woudberg, student rechten aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, schreef onlangs het onderzoeksrapport "Hoe actueel zijn de verordeningen van de gemeente Texel?". Uitkomst was dat de gemeente Texel een onzuiver verordeningenbestand heeft. Naar aanleiding hiervan neemt het college maatregelen.

Woudberg vond onder meer twee verordeningen waarvan het bestaan niet (meer)bekend was, maar die wel rechtskracht hebben. Hij concludeerde: ''Texel heeft een onzuiver verordeningenbestand en handelt hierdoor in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel en het zorgvuldigheidsbeginsel. Daarnaast neemt het risico van een afkeuring in de rechtmatigheidscontrole toe, omdat niet conform juiste regelgeving wordt gewerkt. Ook handelt de gemeente Texel in strijd met de coalitieprogramma's 'minder regels en procedures', 'voorkomen gerechtelijke procedures' en 'de basis op orde krijgen'' Ook heeft de gemeente verordeningen gepubliceerd op de CVDR die hun werking hebben verloren. De rechter zou dit kunnen aanmerken als onrechtmatig, met een mogelijke dwangsom tot gevolg.''

Op basis van dit onderzoek stelt het college de raad voor om acht verordeningen formeel in te trekken die reeds van rechtswege zijn komen te vervallen en zes verordeningen in te trekken die niet meer gebruikt worden. Het college komt in de commissievergadering van december met een voorstel en planning voor het verder actualiseren en dereguleren van verordeningen. In aansluiting op een eerder gestelde raadsvraag is onderzocht in hoeverre de gemeente Texel een actueel verordeningenbestand heeft. Dit onderzoek is ondersteunend bij een aantal doelen zoals geformuleerd in het coalitieprogramma: optimaliseren van dienstverlening, minder juridische conflicten, inzet op minder gerechtelijke procedures en in het algemeen streven naar minder regels en procedures. Verder sluit het aan op het door het college vastgestelde concerncontrolplan waarin gestreefd wordt op een aantal punten binnen de bedrijfsvoering de basis op orde te krijgen.

Tot slot sluit het onderzoek ook aan bij de recente aanbeveling vanuit de accountantscontrole 2014 waarbij geadviseerd werd om de verordeningen te onderzoeken op ouderdom/actualiteit. Uit het onderzoek is gebleken dat het gemeentelijke verordeningenbestand veertien verordeningen bevat die inmiddels hun betekenis hebben verloren of niet formeel zijn ingetrokken op het geƫigende moment. Dit advies bevat een voorstel tot opschoning van het verordeningenbestand. Verder bevat het onderzoek een aantal aanbevelingen die binnen de gemeentelijke organisatie zullen worden benut om het verordeningen-bestand actueel te houden.