Lust for Sport mag naar pand Abbewaal

Lust for Sport van Maarten Eelman mag van de gemeente fitness- en personal trainingen verzorgen in het bedrijfspand Abbewaal 4a (voorheen Kees Hin). Het betreft een tijdelijke ontheffing, vooruitlopend op een definitieve plek elders in Den Burg.

Lust for Sport verzorgt sinds enige jaren met samenwerkende partners van Fysio Texel fitness en personal trainingen aan de Vogelenzang 5 in Den Burg. Dit pand biedt op dit moment onvoldoende ruimte. Het bedrijf is met verschillende partners bezig om op één locatie een "gezondheidsplein" te realiseren. De voorbereidingen en het realiseren van het nieuwe gebouw gaat volgens de gemeente circa twee jaar duren. Om deze tijd te overbruggen willen zij graag een extra locatie huren op de Abbewaal. De beoogde plek heeft een bedrijfsbestemming en dit laat het gebruik van fitness & lifestyle activiteiten niet toe. Het college verleent nu tijdelijk medewerking met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, sub a onder 2° van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) voor een termijn van drie jaar of zoveel eerder als de nieuwbouw is gerealiseerd. De gemeente sluit met Lust For Sport een planschadeovereenkomst af, wat tegenwoordig gebruikelijk is in dergelijke situaties.

Over het toestaan van fitness en personal trainingen en sportschoolactiviteiten is de laatste jaren het nodige te doen geweest. Na lang steggelen kreeg Nico Waerts toestemming voor zijn fitness en budocentrum Stay Fit Texel in een bedrijfspand aan het Wezenland. Maar in december 2014 stak er een politieke storm op toen bleek dat Sportschool Texel, dat al dertig jaar in het voormalige groothandelscentrum zit, in het nieuwe bestemmingsplan niet als zodanig werd bestemd. Wat in feite betekent dat ze er niet meer mogen zitten. In 2008 had de gemeente volgens de eigenaren van het gebouw nog laten weten dat er geen strijdigheden met het gebruik waren. Het is uiteindelijk aan de raad om er over te beslissen. Voor zover bekend werd er het laatst in februari openlijk over gesproken. Gedachte was onder meer om lichtere bedrijvigheid die nu in het nieuwe plan niet wordt toegestaan, alsnog toe te staan. Partijen waren het er ook over eens dat ondernemers in Oudeschild ruimte moeten blijven houden om samenwerking te zoeken. De discussie is doorgeschoven totdat de raad een bedrijvenvisie voor het hele eiland heeft ontwikkeld. Die hangt onder meer samen met de uitkomst van de Havenvisie.