Rechter: boete voor ongeval Harkebuurt

De rechtbank in Alkmaar heeft een 25-jarige Texelse veroordeeld tot een boete van €1000,- en drie maanden voorwaardelijke rijontzegging met een proeftijd van een jaar.

De vrouw veroorzaakte op 14 oktober 2012 op de kruising van de Harkebuurt met de Oosterenderweg een verkeersongeval waarbij twee zwaargewonden vielen. De vrouw werd vrijgesproken van roekeloos rijgedrag, maar wel verantwoordelijk gehouden voor het ongeval. Rijdend in de richting van de Oosterenderweg stopte ze netjes voor de haaientanden op de weg, maar toen ze keek of er verkeer over het fietspad aankwam zag ze de aankomende brommer volledig over het hoofd. De rechtbank benadrukte te begrijpen dat de opgelegde straf voor de slachtoffers wellicht niet in verhouding staat tot wat hen is overkomen, "maar anderzijds is dit een verkeersovertreding die iedereen kan maken. Dat is waar het om gaat, niet om de gevolgen, hoe zwaar die ook zijn geweest." Het proces stond eigenlijk in september 2013 op de rol, maar nam meer tijd in beslag door het horen van extra getuigen. Een Duitse toerist verklaarde dat de brommer tenminste 80 tot 85 kilometer per uur moest hebben gereden. Op de rollerbank tikte de brommer na het ongeval amper 60 kilometer aan. Uit onderzoek bleek dat de snelheid bij de klap rond 50 kilometer lag.


Wilgensingel De Muy alsnog verwijderd

Staatsbosbeheer laat een deel van de wilgensingel die bij de herinrichting van De Muy was blijven staan naast de Zilte Vlakte alsnog weghalen. Dat schrijft boswachter Erik van der Spek in zijn blog.

De positieve reactie van de natuur op de herinrichting tijdens het project De Nederlanden Natuurlijker geven hier aanleiding voor. Planten van natte duinvalleien (parnassia, moeraswespenorchis, waterpunge, harlekijnorchis, verfbrem, enz.) komen nu op een veel grotere oppervlakte voor. Juist op deze plek zijn er overgangen van natte naar drogere plekken en van plekken waar de begroeiing meer en minder onder invloed staat van brakgrondwater. Dit geeft ruimte aan veel bijzondere plantensoorten en de dieren. Ook wordt de oorspronkelijke openheid van het landschap hiermee wat hersteld. Een aantal grote berken blijft staan. "Na een groot herinrichtingsproject leiden kleine aanpassingen vaak tot een beter resultaat." Vanaf 1 augustus is dit extra wandelpad weer beschikbaar.