't Zouteland in Den Hoorn, met rechts de nieuwe energienulwoningen van Woontij. Ook bestaande woningen moeten naar een hogere energieprestatie.
't Zouteland in Den Hoorn, met rechts de nieuwe energienulwoningen van Woontij. Ook bestaande woningen moeten naar een hogere energieprestatie. Foto: Gerard Timmerman

Woontij wil naar huis met hogere energieprestatie

Nieuwe woningen bouwt Woontij energiezuinig, of zoals de twaalf huizen op 't Zouteland in Den Hoorn, energieneutraal. Maar ook bij bestaande huizen moet de energieprestatie omhoog. Dat staat in de toekomstvisie ''Vooruit naar de basis''. In 2014 hadden 333 huizen uit de kernvoorraad (circa 2200) nog geen groen energielabel (C of lager). Woontij gaat onderzoeken hoe rendabel kan worden geïnvesteerd in verbetering van de energieprestatie. Op basis hiervan wordt een uitvoeringsplan opgesteld. Het is volgens de corporatie een middel om te besparen op woonlasten en om bij te dragen aan een beter milieu. Door middel van voorlichting en faciliteren van besparingsmogelijkheden krijgen bewoners ondersteuning. Bij grootschalige ingrepen worden belanghebbenden betrokken bij ''toekomstbestendige'' plannen. Voor te verkopen huurwoningen kunnen kopers in de toekomst kiezen uit opwaardering van de energieprestatie van de aan te kopen woning of een lagere koopprijs, zodat men zelf, al dan niet gefaseerd, verbeteringen kan aanbrengen.