Wat ik zeggen wou

Ganzen (9)

Hier een oplossing waarmee beide partijen misschien kunnen leven. Nu de dronen zo in opmars zijn, moet het toch mogelijk zijn, deze bij de ongewenste ganzen in te zetten. Door in plaats van een camera, een luidspreker met angstschreeuwen in te bouwen en in stiltegebieden eventueel een lange vliegerstaart te monteren. Voor modelvliegers misschien een mogelijkheid om een zakcentje te verdienen. Pientere jongens, of bedrijfjes, zijn zeker in staat, deze drone d.m.v. GPS een vast traject af te laten leggen, zonder over natuurgebieden te vliegen. Als er nog een digitale tijdklok aan verbonden wordt, kan b.v. elk uur dit traject zelfstandig afgelegd worden zonder dat er iemand in de buurt moet zijn. Met een beetje programmeren moet het ook mogelijk zijn dat deze drone zelfstandig naar het oplaadstation vliegt, zoals bij automatische grasmaaiers. Om daarna met een volle accu weer de volgende ronde te vliegen.

Het argument dat daardoor geen enkele gans verdwijnt, gaat niet op. Door consequent de ganzen van agrarische grond te verjagen zullen zij zich in beschermde gebieden moeten concentreren. Maar hier is te weinig voedsel voor alle ganzen. Bij de volgende winter zullen de zwakkere ganzen een natuurlijke dood vinden, en alleen de sterksten overleven, zoals het normaal ook in de natuur gebeurt.

Nu de wet- en regelgeving van de dronen nog niet groot op papier staat is het zaak dat de boeren tijdig aan de bel trekken om een vliegverbod boven "eigen" land te voorkomen.

Willem Witvliet

Broek op Langedijk