Texelaars landelijk in het nieuws

''Mijn opvolger moet niet denken dat het een vakantiebaantje is. Het is een stevige functie'', zegt burgemeester Francine Giskes in een interview in De Telegraaf over haar naderende vertrek.

''Geen afscheidsinterview'', benadrukt ze. ''Ik ben nog volop gefocust op Texel.'' Wat ze wel toevertrouwt aan de interviewster is een mooie promotie voor het eiland. ''Strand, bos en kwelders, het is gewoon een heel mooi gebied'', zegt ze over het eiland. Ze verhaalt ook over internationale belangstelling voor het eiland, onder meer uit Korea en Japan, die onder meer komen kijken naar de proeven voor zilte landbouwtechniek. Ook maakt ze goede sier met het project om als ''eerste gemeente'' alle openbare verlichting door led-lampen te vervangen. ''En we hebben de eerste drijvende getijdenenergiecentrale.'' Ze noemt Texel een overzichtelijk gebied om testen uit te voeren. ''Je weet onmiddellijk waar je aan toe bent.'' Die afbakening brengt volgens haar ook uitdagingen met zich mee. ''Omdat het een eiland is, is er nooit een uitwijkmogelijkheid. Boeren, natuurmensen, ondernemers en toeristen willen allemaal hun gang kunnen gaan en vechten voortdurend om dezelfde grond. Dat is lastig. Het is een taak van bestuurders om het in goede banen te leiden.'' Er zit hier veel ondernemerschap. ''Op Texel staan ongeveer evenveel ondernemingen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als in Den Helder, een gemeente met vier keer zoveel inwoners.'' Terugkijkend op de commotie rond de aangespoelde bultrug: ''Ingewikkeld was de situatie niet, wel bijzonder.'' Ten slotte geeft Giskes aan dat ze zich hier niet opgesloten heeft gevoeld. ''Ze is er zo verknocht aan geraakt tijdens haar bestuurlijke periode dat ze er blijft wonen.''

Collega-bestuuderder wethouder Eric Hercules komt aan het woord in ''Eigen Huis Magazine'' over de wens van Texel om energie-onafhankelijk te zijn. ''We willen met z'n allen minder energie gebruiken, dus zijn we begonnen met besparen'', zegt de Hercules, die volgens Eigen Huis schrok toen hij zag dat de huizen op het energieneutrale eiland slecht zijn geïsoleerd. De tijd waarin energie wordt opgewekt en die waarin je die nodig hebt, loopt niet altijd synchroon. Hercules zegt privé al een Tesla-accu te hebben gereserveerd om de stroom van zijn zonnepanelen mee op te slaan. Ook aandacht voor TexelEnergie.

En op de cover van Nieuwe Revu onder de kop: ''De nieuwe topadvocaten'' een foto van vijf jonge advocaten, onder wie oud-Texelaar Michael Berndsen. ''De nieuwe generatie advocaten is zelfverzekerd, hondsbrutaal en heeft geen greintje ontzag voor autoriteiten'', meldt het blad onder de foto. Mr. Berndsen haalde onder meer het nieuws als raadsman van de zogeheten ''hockeygluurder''.