Subsidie restauratie monumentaal pand

De voorgevel van het pand Hogereind 1 in De Waal wordt gerestaureerd. De gemeente draagt €18.336,31 bij aan de restauratie van dit gemeentelijke monument.

De eigenaar wil zijn pand intern verbouwen en de voorgevel samen met de stoep opknappen. Voor de restauratie van de voorgevel en de stoep is een subsidieverzoek ingediend. De voorgevel is zwaar beschadigd, vermoedelijk door verzakking en het corroderen van de ankers die de kapconstructie bevestigen tegen de gevel. De ankers zullen worden vervangen. Het voegwerk van de voorgevel zal in originele staat worden hersteld.

Over de restauratie is overlegd met de commissie ruimtelijke kwaliteit. "De restauratiewerkzaamheden, de gekozen kleurstelling en de materialen sluiten aan bij de oorspronkelijke materialen en kleurstelling", licht het college het besluit toe. Zij besloten de subsidie onder voorwaarden toe te kennen. De definitieve subsidie wordt vastgesteld nadat de originele rekeningen en betaalwijzen zijn ingediend en de restauratie is beoordeeld.