Lijn 28 minder in trek bij reizigers in 2015

Het aantal passagiers dat gebruik maakt van Lijn 28 is flink gedaald. Namen in de periode januari tot en met juni 2014 nog 78.404 mensen de lijn richting De Koog, in dezelfde periode dit jaar zijn dit er bijna 7.000 minder (71.521). Dit jaar werden 71.521 passagiers vervoerd, in het eerste halfjaar van 2014 78.404: een daling van negen procent.

Volgens de site van de Texelhopper geven de cijfers echter een vertekend beeld: "Het aantal passagiers in 2015 is op buslijn 28 (Den Helder – De Koog en v.v.) nagenoeg onveranderd ten opzichte van 2014. Op het oog lijkt het aantal reizigers op lijn 28 in het eerste halfjaar van 2015 achter te blijven bij 2014, maar op dit moment worden slechts de gescande vervoerbewijzen meegenomen in de tellingen. Oorzaak hiervan is dat bij grote drukte het de chauffeur niet lukt om alle kaartjes te scannen. Daarnaast is er ook sprake van zwartrijders (tot wel 30% bij steekproeven). Hier zijn inmiddels maatregelen tegen genomen." Vertekende cijfers of niet, de resultaten zullen ook bij de Texelhopper zelf niet meevallen zijn. De pilot van de provincie kampt sinds de start met name met problemen op Lijn 28. "De kleine busjes vormen geen probleem, de 'gewone' lijn doet dat wel. In augustus gaan we met de provincie in gesprek hierover. Daarbij komt ook de bus op de boot ter sprake", laat wethouder Hercules desgevraagd weten.

De hopperbusjes doen het vergeleken met lijn 29 inderdaad alleraardigst, 38.375 (hoppers) tegen 36.525 (Lijn 29). Het gaat hierbij om dezelfde periode. Kanttekening, lijn 29 reed één traject. De busjes hebben een groter aantal haltes en dus uiteraard meer in- en uitstapplaatsen.

Bij de betaalmethoden valt op dat het aandeel automatische incasso stijgt. Mogelijk heeft dit te maken met het verdwijnen van de OV-chipkaart als zichtkaart op lijn 28. Logisch gevolg hiervan is dat meer mensen gebruikmaken van de Texelhopperpas. In juni is er een duidelijke stijging te zien in de aanvragen van de Texelhopperpas ten opzichte van de eerdere maanden. Ook het aantal online boekingen is deze maand weer licht gestegen; 49 procent van de ritten wordt online geboekt.

Nu het hoogseizoen van start is nemen de klachten toe. Zowel op de redactie als op sociale media komen de nodige klachten binnen. "Wat een ergernis. Allemaal toeristen in Den Helder die er niks van snappen dat ze hun ov chip niet kunnen gebruiken en er weer uit moeten om te pinnen. Ook de chauffeur zucht diep om de moed erin te houden. Moeten we een busje bellen....roept een vijftig plus echtpaar. Wij hebben geen telefoon. Nu denkt iedereen dat ze moeten bellen. Moeten we de bus uit of blijven zitten? Er wordt wat onverstaanbaars omgeroepen. Er wordt flink negatief over Texel gesproken inmiddels", is zo maar een reactie op Facebook. De post krijgt direct bijval van vele andere tegenstanders.

Veel gehoorde klachten blijven de onduidelijkheid op de boot, de kosten en de plaats op de boot. Zo staat de bus vaak te dichtbij de kant en niet altijd op dezelfde plaats. Dit maakt voor mensen die slecht ter been zijn of een visuele beperking hebben erg lastig om de bus te vinden.