Veel tuigpaarden in de ring, donderdag tijdens de Landbouwdag Texel in Den Hoorn.
Veel tuigpaarden in de ring, donderdag tijdens de Landbouwdag Texel in Den Hoorn. Foto: Landbouwdag Texel

Landbouwdag pakt groots uit

''Van graan tot brood'' is het thema van de Landbouwdag die donderdag 29 juli in Den Hoorn wordt gehouden. Na drie jaar is de koeienkeuring terug, er is een grote schapenkeuring, er zijn landbouwmachines en de Nationale Tuigpaardenshow gaat gewoon door.

De Landbouwdag wordt om 10.45 uur geopend door Europarlementariƫr Jan Huitema. Als boer en melkveehouder zal deze politicus zich in zijn element voelen op het drie hectare grote tentoonstellingsterrein dat in het teken staat van het Texelse boerenbedrijf. Zijn lidmaatschap van de Europese Landbouw- en Milieucommissie grijpen de Texelse landbouwers aan om na de opening in gesprek te gaan met Huitema. Afgesproken is dat hij om de tafel gaat met vertegenwoordigers van de LTO, de AJT (Agrarische Jongeren) en de Chitwoody werkgroep, die de regelgeving rond het chitwoody aaltje in poters zal aankaarten.

Waren vorig jaar de suikerbieten het thema, dit jaar is dat ''Van graan tot brood''. Met een jaarproductie van circa 1500 ton wintertarwe en daarna 500 hectare zomergerst, 200 hectare zomertarwe en tientallen bunders wintergerst, rogge en twee hectare spelt groeit er op Texel behoorlijk wat graan. Het is voor boeren vooral belangrijk als vruchtwisseling en levert dus een flinke productie aan graan. Een demonstratie die rond 13.00 uur in de ring begint toont de cyclus van zaadje tot brood. Te zien is wat er voor de productie en verwerking komt kijken. Ook met een historisch tintje, zo zal de ''zaaiviool'', een met de hand aangedreven werktuig waarmee vorige generaties het graan over het land strooiden, te zien zijn. Maar ook de robuuste en geavanceerde zaai- en andere machines waarmee de opvolgers van nu werken. Onder meer een hypermoderne computergestuurde combine van loon en -mechanisatiebedrijf AT Texel. Bakker Timmer, die van dat Texelse graan tientallen soorten brood bakt, is present. De bakker heeft wat bijzonders in petto, waarbij zo mogelijk ook kinderen worden betrokken.

Prominent en traditioneel onderdeel van de Landbouwdag is de Nationale Tuigpaardenshow waarvoor op het gebied van aanspanningen het neusje van de zal naar het eiland komt. Menners uit alle windstreken, zelfs vanuit Zuid-Limburg komen met hun paarden naar het eiland. Met als blikvangers onder meer een Fries carrousel en de bekende stalhouder Wouter Hazeleger demonstreert onder meer een vier- en achtspan. Aanwezig ook de Texelse topfokker Van der Linde, evenals de stal van Garritsen. Met enkele onderbrekingen voor andere programma-onderdelen gaat de tuigpaardenshow de hele dag door.

De Stichting Landbouwdag Texel is blij dat de koeienkeuring na drie jaar weer terug is op het programma. Voorzitter Cor de Lugt: ''Dit hoort er helemaal bij. De melkveehouderij maakt momenteel een enorme ontwikkeling door, kijk maar hoeveel nieuwe stallen er de laatste tijd zijn gebouwd. Ook een sector die vooraan loopt in de ontwikkeling. Zo heeft Texel volgens fabrikant Lely landelijk gezien de hoogste dichtheid aan melkrobots. Prachtige bedrijven die ook de mogelijkheden van het toerisme benutten. Kijk maar naar IJsboerderij Labora. Daar mogen de mensen gewoon in de stal kijken en kennis nemen van de landbouw.'' Promotie van de sector en bezoekers laten zien wat er komt kijken voor het produceren van zuivel, brood, suiker en andere producten in de supermarkt, is een belangrijk doel van de Landbouwdag. De Lugt: ''Laatst werd ik aangesproken door een toerist die begon over onze mooie aspergebedden. Die man wist niet dat het aardappelruggen zijn.'' Op de Landbouwdag ook een grote Texelse kramenmarkt met allerlei lokale producten, demonstratie van oude ambachten, zoals het maken van linnen uit vlas. Indrukwekkend is de tentoonstelling van landbouwmachines, waarop loon- en mechanisatiebedrijven het modernste materiaal tonen op dat gebied, een show waar voor miljoenen bij elkaar staat. Ook voor kinderen en jeugd is er allerlei (gratis) vertier, zoals een springkussen, draaimolen en klimwand. En, last but not least, mag Boer Jan Blom op deze dag niet ontbreken. De organisatie heeft hem een prominente rol toegedicht.