Stichting Antonov verliest zaak en moet €12.000,- betalen

Stichting Antonov Texel (SAT) dient €12.000,- aan dwangsommen en rente te voldoen aan de Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT) wegens het tegen de regels in aanbieden van commerciële vluchten. Dit volgt uit een uitspraak die de bestuursrechter in Alkmaar deed.

De ILT legde de stichting de dwangsommen vorig jaar op, omdat die niet in het bezit is van een vergunning die nodig is voor het aanbieden van commerciële rondvluchten. SAT had daartegen bezwaar aangetekend, maar dat werd afgewezen. Daarop stapte de stichting naar de rechter. In april diende de zaak. Volgens SAT worden geen vluchten tegen vergoeding aangeboden. De stichting bestaat bij de gratie van sponsoren en donateurs. Zij worden periodiek in staat gesteld om aan een vlucht deel te nemen. De stichting meent dat volledig vergunningsvrij te kunnen vanwege een speciale bepaling in de wet. Die verschaft hiervoor vrijstelling als het gaat om een historisch vliegtuig.
In de optiek van SAT is de eigen Antonov AN2 ('Annie') zo'n vliegtuig. De kist werd in 1972 gebouwd in Polen, waar de productie van het toestel voor 1 januari 1975 (de 'peildatum' voor historische vliegtuigen) stopte. Volgens de ILT werd hetzelfde type vliegtuig in andere landen tot 1992 nog gewoon gebouwd en is van een antiek vliegtuig in de zin van de wet geen sprake. Het maken van 'donateursvluchten' mag dus niet zomaar, aldus de ILT.
In het vonnis stelt de rechtbank de ILT volledig in het gelijk. Volgens de rechter vallen ook speciale vluchten voor certificaathouders onder de "vluchtuitvoering tegen vergoeding". Daarbij is volgens de rechtbank "niet relevant dat deze vluchten niet met een commercieel oogmerk zijn uitgevoerd. Van belang is dat de vluchten tegen vergoeding hebben plaatsgevonden." Ook is de rechtbank met de ILT van mening dat de Antonov niet valt onder de regeling voor historische vliegtuigen. De vluchten zijn daarmee georganiseerd tegen de regels van de wet in.