Straatartiesten en muzikanten treden op tijdens de Horizontoer.
Straatartiesten en muzikanten treden op tijdens de Horizontoer. Foto: archief Texelse Courant

Horizontoer meert af

De Horizontoer, het reizende artiestengezelschap dat zich per schip over de Waddenzee verplaatst, meert dit weekend af in Oudeschild. In Den Burg en op het schip zijn zaterdag 26 en zondag 27 juli allerlei optredens.

Op beide dagen zijn in het centrum van Den Burg overdag vanaf 14.00 straatoptredens op de Groeneplaats, de Stenenplaats en bij Cinema Texel. Ook zijn er voorstellingen in Question Plaza. En er zijn optredens op het Horizontoerschip in de haven. Hiervoor moeten tickets worden gereserveerd, dit kan via www.horizontoer.nl. Ook in Stayokay zijn activiteiten, zaterdagmiddag een backstage masterklass. Op zondag is er in Stayokay vanaf 10.00 uur een kinderfeestje. Steltlopers van de Horizontoer Stayokay komen langs, zodat de kinderen op de foto kunnen gaan met de grote dames. Marja Booteen geeft op ludieke wijze een schilderworkshop. Zij brengt een rol van vele meters canvas mee en wil met de kinderen het langste schilderij maken van het eiland. Op het einde kunnen alle kinderen die mee hebben gedaan op de foto met het schilderij. Zaterdag zijn er vanaf 18.00 uur optredens in Vincent's City Lounge en beginnen om 22.00 en 23.00 uur optredens in De Zwaan, De Slock, Question Plaza en De 12 Balcken. Ook zondagmiddag zijn er optredens in het centrum en op het schip, 's avonds is er live muziek in de Smulpot, Question Plaza, Café Mans en De Slock. De optredens zijn gratis toegankelijk.


Kaartjes voor

tribune Airshow

De LeaseWeb Texel Airshow - de grootste airshow van Nederland - op zaterdag 1 augustus op Texel Airport belooft een groots spektakel. Er zijn onder meer demonstraties van een Belgische F-16, de Royal Jordanian Falcons, Nederlandse Apache en twee Tsjechische Hind gevechtshelicopters. Daarnaast staan er op het vliegveld honderden toestellen die kunnen worden bekeken. Toegangkaarten en tickets voor de tribune zijn te bestellen via http://www.leasewebtexelairshow.nl.


Texelse prent op

expositie Castricum

Op de tentoonstelling tot 15 augustus in Huis van Hilde in Castricum over het ontstaan, de bedreiging en de bescherming van de bodem van Noord-Holland, wordt ook Texel belicht. De expositie toont historische kaarten, prenten en foto's uit de Provinciale Atlas Noord-Holland, waarmee een ode wordt gebracht aan de nog zichtbare aardkundige monumenten van de provincie. Onder meer een prent van stuwwal 'De Hooge Bergh' uit 1727 door Hendrick de Leth. Een stuwwal is een langgerekte heuvel die is ontstaan doordat een gletsjer de grond heeft opgeduwd. De stuwwallen zijn hier de oudste nog zichtbare landschapselementen.