Op zaterdag zag men soms geen hand voor ogen.
Op zaterdag zag men soms geen hand voor ogen. Foto: Job Schepers

Eerste autocrossweekend MAB Club heeft twee gezichten

De eerste autocross van 2015 zit er op. Verspreid over twee dagen gingen ruim 180 coureurs in vijf verschillende klassen de strijd met elkaar aan. Was het zaterdag nog zonnig en stoffig, vlak voor de start op zondag kwam de regen nog met bakken uit de lucht. Het terrein van de MAB Club aan de Hoofdweg werd met name zondag een mierennest van raceliefhebbers.

Op zaterdag biedt de autocross al een hoop spektakel, maar op zondag, als de finales op het programma staan, gaat het mes pas echt tussen de tanden. Aan de spanning bij het massaal toegestroomde publiek op de dijk, besefte je dat er iets stond te gebeuren en dat er voor vriendschappen geen ruimte meer was zodra de vlag naar beneden ging. Ondanks de sensatie die de andere klassen bieden, is voor veel bezoekers de finale van de Stockcars het hoogtepunt van het weekend. Maar liefst dertig auto's tegelijkertijd betraden de heilige klei van Eierland en het publiek hield de adem in. Vanaf de beroemde woorden "Let's get ready to rumble" was het chaos. Meerdere herstarts waren nodig en gespannen keek het publiek toe toen Chris Boersen zijn stockcar de muur injoeg en enige tijd bewusteloos was. De opluchting was dan ook groot toen hij zelf de auto uitstapte. Later bleek dat de coureur een flinke hersenschudding had opgelopen. De race ging verder en Arjen Koorn liet zien dat de Texelse coureurs niet onder doen voor de overkanters.

De eilanders deden in alle klassen sowieso goed mee. Bij de rodeo's was Barend Terpstra uit De Cocksdorp oppermachtig. Zaterdag werd hij eerste en derde in de manches, zondag werd hij twee keer eerste. In de finale maakte hij het karwei af door voor Rimer Lawenman en Lisanne Amsing te eindigen. Laatstgenoemde pakte de podiumplaats door in de laatste bocht alle risico te nemen. Strak door de binnenbocht en met de banden van de grond schoot zij nog een aantal tegenstanders voorbij.

De enige klasse zonder Texelaars op het podium was de Vrije Standaard. Dit had echter meer met pech te maken dan met kwaliteit. Zoals gewoonlijk ging het hard aan toe, maar het waren vooral de Texelaars die dusdanig schade opliepen dat ze de race niet konden vervolgen. Zo zag Roy Prins (16) in de finale zijn derde steekas sneuvelen en ook Ruud Betsema haalde de finish niet.

In de juniorenklasse reed Dave Gieles onbedreigd naar een eerste plaats, het gevecht om de tweede plaats was stuk spannender. Mees Saal en Berry Amsing gaven elkaar geen duimbreedte toe. Uiteindelijk wist Saal zijn auto net voor Amsing over de finish te duwen.

Bij de Bangerstocks ging de winst naar Dennis Veenstra uit De Koog. Het geheel Texelse podium werd aangevuld met Miriam Koorn en Tjarko Stolk.

De MAB Club kan terugkijken op een prachtige en gedenkwaardige autocross. Op zondag 16 augustus staat de tweede autocross op de agenda.

Uitslagen:

Juniorenklasse: 1. Dave Gieles, 2. Mees Saal, 3. Berry Amsing.

Bangerstocks: 1. Dennis Veenstra, 2. Miriam Koorn, Tjarko Stolk.

Vrije Standaard: 1. Ybe Vellema, 2. Kristian Nieboer, 3. Yne Wiebe Terpstra.

Rodeo: 1. Barend Terpstra, 2. Rimer Lawenman, 3. Lisanne Amsing.

Stockcars F1: 1. Arjen Koorn, 2. Peter Ruig, 3. Martin Verhoef.

Stockcars Grand National: 1. Wendy Koopmans, 2. Marten Bijlsma, 3. Pieter van der Iest.

De complete uitslagen zijn te vinden op www.mabclub-texel.nl.

Met man en macht sleutelen om de finale te halen.
Dringen bij de bangerstocks.
Vrije Standaard op zaterdag.
Ook in de juniorenklasse ging het er stevig aan toe.
Dertig stockcars tegelijk in de finale.
Slechts een jaar of vijf en dan al in de arena. Het publiek genoot.
Modder vloog door de lucht tijdens de races.
Arco Uitgeest doet vooraan mee, hij viel uit in de finale.
Ereronde van de rodeoklasse.
Bertus Uitgeest houdt Patrick van Bruggen achter zich in de Vrije Standaard.
Ben Boersen verliest zijn achterwiel.