Profijtelijke reis naar rechtbank in Alkmaar

Een 24-jarige man uit Den Burg maakte woensdag een 'profijtelijke' rit naar de rechtbank in Alkmaar. De politierechter halveerde daar de boete die hij moet betalen omdat hij vorig jaar augustus in De Koog een politieman uitschold.

De man had circa tien minuten lang op straat allerlei verwensingen naar het hoofd lopen slingeren, Daarbij kwamen volgens de officier van justitie termen als 'vieze teringlijer' en 'vuile teringagent' voorbij. De Texelaar zat er een beetje ongemakkelijk bij in de rechtszaal. Het was gebeurd "in een opwelling", zei hij. En ja, er was drank in het spel geweest. Maar de man had spijt en had volgens zijn advocaat Jan Jorna alleen de gang naar de rechter gemaakt omdat hij de opgelegde boete van 400 euro te hoog vond. De officier van justitie vond dat maar niets. "De politie sommeerde hem te vertrekken uit het uitgaansgebied, maar zelfs zijn broer kreeg hem niet mee", aldus de aanklaagster. Zij noemde het vervelend wat er gebeurd was. "Agenten doen ook gewoon hun werk en dat moet kunnen zonder beledigingen. Hier waren ook nog eens omstanders getuige van." De politierechter bewandelde uiteindelijk de gouden middenweg. Hij hield vast aan een boete van 400 euro, maar legde de helft ervan voorwaardelijk op. "U betaalt 200 euro, de andere 200 euro blijft staan." De Texelaar kreeg een proeftijd van twee jaar. In de periode mag hij niet over de schreef gaan, anders moet hij de andere helft alsnog betalen.


Veroordeeld

Een 27-jarige Texelaar die zijn moeder stelselmatig met de dood had bedreigd, is door de rechter veroordeeld tot tien maanden cel waarvan vier voorwaardelijk. Ook wordt hij voor maximaal een jaar geplaatst in een verslavingskliniek op de Veluwe, waar hij onder toezicht van de reclassering komt. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden nog een jaar cel werd geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook wilde justitie hem een oude voorwaardelijke straf van drie maanden laten uitzitten. De rechter kwam tot een lagere straf, zodat de man snel met zijn behandeling kan starten. In augustus zitten zijn zes maanden effectieve celstraf – hij zit vast sinds februari – erop. Hij reist dan uit de gevangenis linea recta door naar een kliniek van het Leger des Heils. Daar gaat hij onder begeleiding de strijd aan met zijn verslaving.