Een meisje bekijkt op de Dag van het Schaap hoe (rechts buiten beeld) schapenhouder Carlo Veeger hoeven van een schaap bekapt.
Een meisje bekijkt op de Dag van het Schaap hoe (rechts buiten beeld) schapenhouder Carlo Veeger hoeven van een schaap bekapt. Foto: Gerard Timmerman

Jeugdige belangstelling op Dag van het Schaap

De Dag van het Schaap in Den Hoorn donderdag had het weer niet beter kunnen treffen. Geen regen, geen strandweer, precies er tussen in. Veel belangstelling dus op deze presentatie van de schapenhouderij. Met demonstraties schapen scheren, -melken, schapenkaas maken, hoeven kappen en aanverwante zaken. En natuurlijk prominenten Boer Jan Blom en zijn Rianne, die menigeen wel eens in het echt wilde zien. De twee lieten zich gewillig fotograferen en Blom vertelde in zijn openingswoord uitgebreid over zijn bedrijf waar hij 360 schapen melkt. Gelukkig was er ook volop aandacht voor de schapen, ook van jeugdige zijde, zoals bovenstaande foto toont. Jaap Lap liep met zijn kleinkind op de arm: ''Kijk, mijn opvolger.'' Dat zou mooi zijn, want de schapenhouderij is aan vergrijzing onderhevig, opvolgers zijn dun gezaaid, toenemende regelgeving, lage prijzen voor lamsvlees en na het verdwijnen van het melkquotum zeggen kenners dat melkveehouders sneller afscheid nemen van hun schapen. Enige reden tot zorg dus, maar vooral gezelligheid en sfeer bij het Hoornder kerkje.