Foto's van Pieter de Vries in compleet Texels katern in de Leeuwarder Courant.
Foto's van Pieter de Vries in compleet Texels katern in de Leeuwarder Courant. Foto: Job Schepers

Ook in Friesland is Texel hot

In Friesland lijken ze het ook door te hebben, Texel is "the place to be". Maar liefst 21 pagina's wijdde de Leeuwarder Courant op 4 juli aan Texel.

"De 13.5000 bewoners zijn eigenzinnig en dwars, kortom net echte Nederlanders", opent Marja Boonstra in het openingsverhaal "De waterfriezen van Texel". Ze beschrijft niet alleen de bewoners, ook tradities en actuele zaken passeren de revue. Zo schrijft ze over de Texelhopper: "Maar op voorhand zeggen dat het niks is of wordt, is niet slim. Want een alternatief is er niet."

In het katern dat grotendeels van foto's is voorzien door Pieter de Vries zijn onder meer interviews te vinden met Kees Schumaker, Annette van Ruitenburg, Mathijs Deen, en Piet en Ina Laan (de yurts). Daarnaast komt ook ereburger Harry de Graaf uitgebreid aan het woord. Hij probeert de Friezen een kijkje in de Texelse keuken te geven, hetgeen hem in onze ogen goed gelukt is. Al met al staat Texel er goed op en is het katern een prachtig stukje reclame voor het eiland. En zelfs voor menig Texelaar staan er nog dingen in die ze niet al lang wisten.