Realisatie projecten Planet Texel dichterbij

De realisatie van projecten in De Koog die voortkomen uit Planet Texel komt dichterbij nu het college de raad een aantal ingrijpende financiële voorstellen doet.

Onder de naam Planet Texel ontwierp een groep architecten ''vergezichten'' voor Texel. Vergaand, met name voor De Koog, en bedoeld als mogelijke uitgangspunten voor de toekomstige ontwikkeling van de badplaats. Ondernemers en andere betrokkenen uit het dorp zijn er mee aan de slag gegaan en Jan Visser werd aangesteld als projectleider. Een en ander heeft geresulteerd in een lijst van vijf mogelijke projecten. Welke dat zijn is nog niet duidelijk. Het college presenteert deze plannen in de tweede helft van augustus aan de gemeenteraad, wanneer ook de financiële voorstellen worden besproken. Het betreft €250.000,- om de komende tweeëneenhalf jaar (tot en met maart 2018) het project De Koog te kunnen leiden, faciliteren en ondersteunen. Daarnaast stelt het college voor een bijdrage beschikbaar te stellen van maximaal €2.235.000,- om de komende tweeëneenhalf jaar werkzaamheden in de openbare ruimte uit te voeren. Voorwaarde is dat er vanuit het Waddenfonds, provincie, STIFT en/of andere instanties een cofinanciering is van de helft van dit bedrag. Het college wil het bedrag van deze cofinanciering verdubbelen. Tweede voorwaarde is dat ondernemers uit de badplaats concrete stappen zetten in de kwaliteitsverbetering van De Koog. Als de gemeente de maximale bijdrage levert, dan zijn hiermee vanaf 2017/2018 jaarlijks €124.788,- aan structurele lasten gemoeid, terugkerende kosten waarvoor in de begroting ruimte moet worden gevonden.

Wie A zegt, moet ook B zeggen, wat inhoudt dat het college de raad vraagt akkoord te gaan met eventuele ruimtelijke en economische gevolgen van de gewenste ingrepen in het centrum van De Koog. Die kunnen zodanig van aard en omvang zijn dat deze waarschijnlijk niet altijd binnen het geldende beleid passen. Voor concrete projecten die passen binnen het totaalplan, wordt specifiek gekeken hoe deze kunnen worden gerealiseerd, meldt het college.


Werkgeversloket

Eén loket voor hulp aan werkgevers met medewerkers die extra begeleiding nodig hebben in het normale werkproces.

Veel mensen die nu nog bij De Bolder werken, moeten op termijn bij reguliere bedrijven aan de slag. De ''beschutting'' van de sociale werkplaats is in de toekomst alleen nog voor mensen die echt zo'n gestructureerde werkomgeving nodig hebben. De Quotumwet verplicht werkgevers een bepaald aantal mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Probleem is dat bedrijven daarbij vaak met meerdere instanties te maken krijgen, waardoor het doel niet wordt gehaald. Om te zorgen voor alle faciliteiten achter één loket en voor begeleiding stelt het college de raad voor €9.359,- bij te dragen in de kosten van een projectleider voor Werkgeversservicepunt Kop van NH.