Nieuw onderzoek naar Texelhopper

Er wordt de komende tijd opnieuw onderzoek gedaan naar de Texelhopper. Gevraagd wordt onder meer naar de tevredenheid en de gebruiksvriendelijkheid.

Het nieuwe onderzoek is een vervolg op die zogeheten nulmeting die vorig jaar vooruitlopend op de komst van de Texelhopper werd gehouden. Het nieuwe onderzoek - formeel een 'eerstemeting' genoemd - moet uitwijzen in hoeverre er doelen worden gehaald en waar knelpunten zitten. Provincie, gemeente en Connexxion laten weten dat zij de resultaten gebruiken om de pilot bij te stellen waar nodig. Bedoeling is dat er circa zeshonderd Texelaars telefonisch worden benaderd. Gasten kunnen online een vragenlijst invullen. Bekendheid met het aanbod aan openbaar vervoer, reisgedrag en gebruiksgemak zijn volgens de gemeente enkele zaken die worden gemeten. Volgend jaar wordt het onderzoek nogmaals herhaald. " Dan kan worden vastgesteld in welke mate de doelen zijn gehaald; het realiseren van reizigersgroei en een stijging van de tevredenheid van reizigers." De resultaten van de 'eerstemeting' zijn begin september beschikbaar en worden onder meer op www.texelhopper.nl gepubliceerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Panteia in opdracht van de provincie.

De nulmeting van vorig jaar leerde dat toen een kwart van de gasten op Texel wel eens gebruik maakte van het openbaar vervoer op het eiland. Zij gaven het toen een ruime voldoende (7,2). Gasten waren bovengemiddeld positief over de routes, de haltes en de aansluiting van de bus op de boot. Minder positief waren gasten over de kosten en de frequentie van het openbaar vervoer. Het verdwijnen van de OV-chipkaart werd als een verslechtering beschouwd. De flexibele betaalmogelijkheden, vaste ritprijs (drie euro) en de 150 opstapplaatsen van de Texelhopper werden vorig jaar als een verbetering van de toenmalige situatie gezien. Er werden in 2014 ook 602 Texelaars ondervraagd. Dat leerde dat in de helft van de huishoudens in ieder geval iemand het afgelopen jaar wel eens de bus had gepakt. Voor zes procent was de bus het meest gebruikte vervoermiddel op Texel, de rest pakte het meest de auto of de fiets. Er heerste ontevredenheid over de prijs van de bus, het aantal haltes en de aansluiting van de bus op de boot werd als positief beschouwd. De bus ging toen nog niet de boot op, maar bleef op 't Horntje. Een kwart van de ondevraagden gaf bij de nulmeting aan dat zij van plan waren van de nieuwe Texelhopper gebruik te gaan maken. De nulmeting werd vorig jaar uitgevoerd door Flowresulting in samenwerking met Panteia voor de dataverzameling.