"Nog nooit zoveel schol geweest"

Er is in de afgelopen vijftig jaar nooit zoveel schol in de Noordzee geweest als in 2015. Dat blijkt uit berekeningen van het ICES, de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee.

Volgens IMARES, dat de gegevens van het ICES recent aan het ministerie van Economische Zaken presenteerde, zat er begin 2015 naar schatting 901.694 ton aan volwassenen schol in de Noordzee. Als verklaring noemt ICES de afgenomen visserijdruk. "Sinds een aantal jaar is die lager dan de druk waarnaar gestreefd wordt in het beheerplan voor schol en tong."

De hoeveelheid volwassen tong in de Noordzee bedroeg begin 2015 naar schatting 41.137 ton. De hoeveelheid tong blijft daarmee ook groeiende. De sterk afgenomen visserijdruk werd eveneens als verklaring genoemd. Het tongbestand bevindt zich volgens ICES de laatste jaren boven een veilig niveau.

Met de kabeljauw gaat het nog minder goed. Het voorzichtige herstel zet zich volgens ICES door, maar het verloopt traag "ondanks sterke beperkingen die aan de visserij zijn opgelegd". Het kabeljauwbestand bevindt zich voor het eerst in twintig jaar boven het biologisch minimum van 70.000 ton dat nodig is om de voortplanting veilig te stellen. Het gewenste niveau moet echter nog bereikt worden. De kabeljauw kende in 2006 een historisch dieptepunt van slechts 21.000 ton.

Het haringbestand in de Noordzee (2,2 miljoen ton in 2015) wordt door ICES als gezond bestempeld. De aanwas van jonge haring was in 2014 groter dan eerder ingeschat en de visserijdruk ligt al sinds 1996 onder het streefniveau. De griet- en tarbotbestanden zijn stabiel, al is op dit gebied volgens de visserijbiologen van ICES de visserijdruk nog te hoog.

De bevindingen over de hoeveelheid vis in de Noordzee zijn van belang voor de hoeveelheid vangst die de Europese Commissie in Brussel eind dit jaar voor 2016 vaststelt. ICES geeft het advies de vangsthoeveelheid voor schol te verhogen van 128,400 ton in 2015 naar 159,200 ton in 2016. Geadviseerd wordt de hoeveelheid tong in 2016 net als in 2015 begrensd te houden op 11.900 ton. Voor kabeljauw adviseert ICES een vangstadvies van maximaal 40.419 ton in 2016 ten opzichte van de 35.100 ton die voor dit jaar geldt.

Het advies betreft de zogeheten maatse vangsten. Op dat gebied wordt 2016 een spannend jaar voor de visserij, omdat op 1 januari de aanlandplicht van kracht wordt voor de zogeheten demersale visserij (vis die dichtbij de bodem zwemt) en daar vallen ook tong en schol onder. Ondermaatse vis mag vanaf volgend jaar niet meer terug overboord worden gezet, maar moet verplicht aan land worden gebracht. Een van de theorieën achter die maatregel is dat er dan selectiever gevist zou moeten worden op vis die aan de maat is.