34 Vrouwelijk para's vormden in vrije val een windmolen in rood-wit-blauw.
34 Vrouwelijk para's vormden in vrije val een windmolen in rood-wit-blauw. Foto: Fonz Kriegsman

Record parachutespringsters

Texelaar Yvon Lodewijks en oud-Texelse Esther Boom behoren tot de 34 vrouwelijke parachutespringers die een nieuw Nederlands records vestigden. Opgestegen vanaf vliegveld Teuge bij Apeldoorn vormden ze in vrije val een ''windmolen'' in de kleuren van de Nederlandse vlag.

De vrouwen zijn de afgelopen maanden diverse weekenden bij elkaar gekomen op Teuge om te oefenen en trainingssprongen te maken. Afgelopen weekend werd een gooi gedaan om het oude record van 25 springsters te verbeteren. De 34 dames verzamelden zich vrijdagochtend 10 juli om 7.00 uur op Nationaal Paracentrum Teuge om zich op eerst op de grond voor te bereiden op de recordpoging. De ''windmolen'' in rood-wit-blauw die ze later in de lucht zouden gaan vormen, werd op de grond neergelegd en nog eenmaal werden alle nodige routines doorlopen. Vrijdag stond in het teken van de laatste trainingssprongen. Op zaterdag werd om 9.00 gestart met de eerste echte poging. Met twee vliegtuigen stegen de dames vanaf vliegveld Teuge omhoog naar 15.000 voet, om vervolgens het vliegtuig uit te klimmen. Na afsprong uit het vliegtuig vlogen ze in vrije val naar elkaar toe om, bij een snelheid van 200 km per uur, samen de windmolen in de lucht 'neer te leggen'. Er waren meerdere pogingen nodig om het oude record te verbreken, maar tijdens sprong zes moest het oude record eraan geloven. Haar voorliefde voor parachutespringen bracht Yvon Lodewijks (30) naar Texel, waar ze sinds enige jaren woont. ''Tijdens deze recordpoging heb ik Texel vertegenwoordigd en al mijn opgedane kennis en vaardigheden die ik via Paracentrum Texel heb verkregen toegepast.'' Op de foto is zij de springer aan het linkerbeen van degene in het oranje pak.

Esther Boom, geboren in Oudeschild en dochter van Theo en Suzan Boom, springt sinds 2007. ''Ik heb op Texel de springopleiding gedaan. Sinds 2012 spring ik fanatiek op Teuge. Ik heb inmiddels 725 sprongen gemaakt. Ik woon de laatste 2,5 jaar in Apeldoorn, werk met veel plezier in het Gelre ziekenhuis als verpleegkundige op de afdeling psychiatrie en ben sinds vorig weekend gaan samenwonen met mijn (eveneens fanatiek springende) vriend in Zeist.'' Op de foto heeft ze een blauw pak aan, met een rode parachute, derde rij rechts.