Martiena Boon toont een honingraam tijdens de imkerdag.
Martiena Boon toont een honingraam tijdens de imkerdag. Foto: Jeroen van Hattum

Belangstelling voor honingraam

Waar is de koningin. Het is even zoeken bij het kijken in een bijendemonstratiekast in de tuin van Henk Tas en Martiena Boon in Oosterend.

De koningin is, zo vertelt één van de kijkers, te herkennen aan een witte stip op haar rug. Goed kijken, nog eens kijken tussen de bijen die - werklustig als ze zijn - onophoudelijk door elkaar krioelen, maar de koningin laat zich niet zien.

De kast stond zaterdag bij Tas en Boon in de tuin in het kader van de Landelijke Open Imkerdag die voor de zesde keer werd gehouden. Bezoekers kregen in de tuin tekst en uitleg over de bij en ze konden bijenkasten, honingramen en de werkkleding van een imker bekijken. Ook konden er meerdere soorten honing van Texelse bijen worden geproefd.

Een van de boodschappen van de dag was: "zonder bijen geen appels" om aan te geven hoe belangrijk bijen in de voedselketen zijn. Door het bestuiven van bloemen geven zij vruchten de kans zich te ontwikkelen. Wereldwijd staat de bestuiving echter onder druk, omdat veel bijenvolken het loodje leggen als gevolg van landbouwpesticiden.

Texel kent op het moment elf imkers die verenigd zijn in de Texelse afdeling van Nederlands Bijenhouders Vereniging. Volgens een blaadje van de Texelse afdeling blijven de bijen op Texel ondanks de geïsoleerde ligging evenmin gevrijwaard van bedreigingen. Zo is de zogeheten varroamijt, die virusziekten onder bijen verspreidt, inmiddels ook het eiland aanbeland. De parasiet werd aanvankelijk tien jaar lang buiten de deur gehouden door een verbod om bijenvolken naar het eiland te halen. Door dat verbod zijn er de afgelopen jaren ook geen andere rassen of koninginnen op Texel aangevoerd en wordt er geïmkerd met de zwarte bij. "Omdat we dat graag zo willen houden, is Texel nog steeds afgesloten voor invoer en plaatsing van bijenvolken", aldus de Texelse afdeling in het blad.

Boon liet tijdens de open dag weten dat hun bijen in overleg met Staatsbosbeheer in kasten bij de Monikkenweg zijn gehuisvest. Verspreid over de dag kwamen er geregeld bezoekers langs om meer te horen over bijen en hun belang in de voedselketen. Landelijk waren op circa 270 plaatsen honderden imkers in de weer voor de Landelijke Open Imkerdag.