"Wmo-vervoer naar Texelhopper"

De Texelhopper wordt in de toekomst mogelijk gecombineerd met het vervoer van mensen die voor hun vervoer bij de gemeente een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Dan gaat het om het vervoer van mensen die als gevolg van bijvoorbeeld een beperking niet zelfstandig kunnen reizen. De combinatie van de Texelhopper met ander doelgroepvervoer wordt genoemd in het coalitieakkoord van D66, VVD, PvdA en CDA in Noord-Holland. "In overleg met de gemeente Texel kijken we naar de mogelijkheden om een combinatie te maken", aldus het akkoord.

De gemeente bevestigt desgevraagd dat bekeken wordt of er een koppeling met het Wmo-vervoer gemaakt kan worden. "Maar daar is nu nog geen duidelijkheid over. Wel blijkt in de praktijk dat burgers die aangewezen waren op een bijzondere vervoersvoorziening zelf al de kleine busjes weten te vinden voor bijvoorbeeld vervoer naar hun dagbesteding."

De gemeente stelt dat de Texelhopper (de kleine busjes die van tevoren gereserveerd moeten worden via de Regiecentrale in Den Burg) van en naar circa 150 haltes rijdt, waardoor vrijwel alle adressen op Texel uitstekend bereikbaar zijn. "De nieuwe voertuigen hebben ook een verlaagde vloer en een brede zij-instap, waardoor de busjes voor reizigers met een beperking die bijvoorbeeld in een rolstoel of een scootmobiel zitten prima bruikbaar zijn." Dan gaat het om de Texelhopperbusjes die sinds dit voorjaar op het eiland rijden.

Volgens de gemeente is de Texelhopper geen aangewezen plek voor Wmo-vervoer naar bestemmingen aan de overkant zoals het Gemini ziekenhuis in Den Helder. "Er wordt beleid op ontwikkeld, maar zo ver zijn we nu nog niet." Tijdens een congres van de provincie Noord-Holland over verschillende vormen van openbaar vervoer werd het Wmo-vervoer eerder dit jaar al eens genoemd als mogelijke optie voor de Texelhopper.

D66, VVD, PvdA en CDA hebben in het provinciaal coalitieakkoord, dat loopt tot 2019, tevens vastgelegd dat de proef met het openbaar vervoer op Texel wordt voortgezet. De partijen maken, wat het openbaar vervoer met de bus in Noord-Holland betreft, in het akkoord in het algemeen een onderscheid tussen stamlijnen, die apart kunnen worden aanbesteed, en aanvullend openbaar vervoer, zoals de buurtbus. "De sterke stamlijnen moeten zorgen voor de verbinding van grotere knooppunten in woon- en werkgebieden. Bereikbaarheid van kleine kernen is belangrijk. Indien er geen reguliere buslijn aanwezig is, zien wij kansrijke, particuliere initiatieven zoals buurtbussen, als een alternatief, zodat een fijnmazig openbaar-vervoernetwerk ontstaat."