Schapenscheren op de Dag van het Schaap in 2014.
Schapenscheren op de Dag van het Schaap in 2014. Foto: Gerard Timmerman

Dag van het Schaap

Het Texelse schaap staat centraal op de vijfde Dag van het Schaap die donderdag in het weiland nabij het Hoornder kerkje in Den Hoorn wordt gehouden.

Het evenement, dat in 2011 voor het eerst werd gehouden, is voor belangstellenden een mooie gelegenheid om veel over het Texelse schaap en de aanverwante producten te weten te komen. De Dag van het Schaap begint donderdag om 11.00 uur en wordt geopend door schapenboer Jan Blom van hoeve Vrij en Blij die sinds zijn deelname aan het TV-programma Boer zoekt Vrouw landelijke bekendheid geniet als Boer Jan.

Daarna zijn er onder meer demonstraties schapenscheren en schapenmelken en er wordt getoond hoe vervolgens schapenkaas wordt gemaakt. Verder staan er diverse kramen op het weiland met producten van schaap en lam. Vanaf 13.00 uur zijn er wedstrijden schapenscheren en schapenmelken. Mensen die nog mee willen doen, kunnen zich volgens Jaap Lap, één van de organisatoren, aanmelden bij Betty de Leeuw op tel. 319329.

Belangstellenden kunnen ook meegaan met een wandeling van Maarten 't Hart door het landschap van Den Hoorn en langs een paar kolken. De entree van de Dag van het Schaap bedraagt €2,-. Auto's kunnen geparkeerd worden op een weiland aan het Lagewegje. Er staan langs de weg borden met verwijzingen naar het weiland.


Workshop kruiden in Oudheidkamer

In de Oudheidkamer in Den Burg is dinsdag 21 juli een workshop 'geneeskrachtige kruiden'. Het begint om 19.00 uur.

In de tuin van het museum groeien ruim honderd verschillende soorten kruiden. De workshopleiders weten van elke plant welk onderdeel bruikbaar is en waarvoor. De kruidenworkshop bevat diverse onderdelen. Er wordt verteld over verschillende kruiden en de geschiedenis van de kruidengeneeskunde en er is een kleine proeverij met voorbeelden van kruidengeneesmiddelen. Daarna gaan deelnemers zelf aan de slag met kruiden. Het aantal mensen dat aan de workshop kan deelnemen, is beperkt. Vandaar dat van te voren opgeven noodzakelijk is. Dit kan bij Nieteke Roeper via 0222-318673 of e-mail: spang@dds.nl. De deelnamekosten (€13,50) kunnen op de avond zelf worden voldaan.