Ook de omgeving van Den Burg biedt veel mooie wandelroutes.
Ook de omgeving van Den Burg biedt veel mooie wandelroutes. Foto: Gerrit Verhoeven

Gezellig en gezond

"Het is niet alleen gezond, het is ook heel gezellig. Ik merk dat ook mensen die al hun hele leven op Texel wonen op plekken komen die ze niet kennen of waar ze al jaren niet meer geweest zijn." Betsie Verhoeven is enthousiast.

Ze is één van de leden van de Texelse werkgroep van Gezond Natuur Wandelen die in 2014 op poten werd gezet door Jan Kuiper. Elke donderdag in De Koog en iedere zaterdag in Den Burg kan iedereen aansluiten bij wandelingen van een uurtje door de natuur. Zo is er het "Boerenommetje" vanaf De Hal en een wandeling richting de Georgische begraafplaats. De wandelingen zijn in de eerste plaats gericht op mensen die weinig bewegen en op iedereen die het leuk vindt te wandelen met een groep. Na afloop kan er samen koffie worden gedronken. Sinds kort zijn er speciale wandelingen bij gekomen voor mensen die slecht te been zijn. "We wandelen met bewoners van De Gollards die alleen maar met een rollator kunnen lopen. We passen de duur en de snelheid aan op de deelnemers. We wandelen met die groep door Den Burg. Je zult verbaasd zijn hoeveel natuur er in Den Burg te vinden is", vertelt Verhoeven. Voor deze groep is het een ideale manier om in beweging te blijven, bovendien is het erg gezellig. "Je ziet dat er een bepaalde band in de groep ontstaat. Ze vinden het heerlijk om onder de mensen te zijn. De deelnemers die geen rollator nodig hebben, ondersteunen zij die met rollator lopen. Dat is prachtig om te zien. Ze komen nu op stukken van Den Burg waar ze al jaren niet meer geweest zijn. De mooiste herinneringen komen op dat soort momenten boven", vervolgt ze. Waar Gezond Natuur Wandelen in 2014 begon op Texel en Haarlem, krijgt het concept inmiddels landelijk een vervolg in onder meer Drachten, Leeuwarden, Castricum, Heerhugowaard en de Haarlemmermeer. Maar ook op lokaal gebied groeit het project nog steeds. "We hebben nu een paar vrijwilligers die vanaf september wandelingen gaan organiseren vanuit Oosterend. We hebben nu zo'n twintig vrijwilligers, maar we kunnen er nog wel een aantal gebruiken", vertelt Kuiper. Doordat de vrijwilligers het gebied goed kennen, zijn de wandelingen iedere week anders. "We hebben deelnemers die anders nooit meer in de duinen komen en nu wel weer. Dat is toch genieten?", zegt Kuiper zichtbaar tevreden. Naast dat de vrijwilligers het gebied kennen is er nog een voordeel. Alle vrijwilligers hebben namelijk een training Wandelsportbegeleider niveau 1 gevolgd, verzorgd door de landelijke wandelbond KWBN. Daarnaast hebben ze EHBO -training gehad, inclusief reanimatie. "Wetenschappelijk onderzoek heeft daar aangetoond dat vooral mensen die vanuit zichzelf minder dan een half uur per dag bewegen enorm veel baat hebben als ze gaan wandelen. Ze leven gemiddeld drie tot vijf jaar langer en voelen zich stukken beter", besluit Kuiper.

De wandelingen in De Koog starten elke donderdag om 10.00 uur bij het Maartenhuis aan de Ruijslaan, de wandelingen in Den Burg op zaterdag om 10.00 uur bij de StayOkay aan de Haffelderweg. Deelname is gratis, opgeven niet nodig. Meer informatie over Gezond Natuur Wandelen is te vinden op www.gezondnatuurwandelen.nl of via b.verhoeven@texelswelzijn.nl.