Waarnemend burgemeester voor Texel na vertrek Francine Giskes

Texel krijgt na het vertrek van burgemeester Francine Giskes half oktober tijdelijk een waarnemend burgemeester.

De waarnemer wordt volgens een woordvoerder van de provincie benoemd door Johan Remkes, commissaris van de koning in Noord-Holland. Naar verwachting blijft de waarnemer tot half januari 2016, waarna er een nieuwe burgemeester voor Texel wordt benoemd.

De laatste keer dat Texel een waarnemend burgemeester had, was van september 1998 tot maart 1999. Toen nam Jaap Gutker de honneurs waar. Dat was na het vertrek van burgemeester Willem Ridder van Rappard en vóór de komst van burgemeester Joke Geldorp. De toen 63 jaar oude Gutker was eerder burgemeester van Zijpe en gemeentesecretaris van Enkhuizen geweest.

De verwachting is dat Remkes in eigen kring iemand zoekt die waarnemend burgemeester wordt. Naar verwachting wordt dat iemand met de nodige ervaring in het ambt. De kans is ook groot dat het iemand wordt die een beetje in de buurt woont en niet elke dag het halve land hoeft af te reizen om op Texel te komen. Gutker woonde in Schoorl toen hij op Texel werd aangesteld en hij bleef daar destijds als waarnemend burgemeester ook wonen.

Het burgemeesterschap had ook in handen kunnen komen van een van de Texelse wethouders, maar dat zou voor de continuïteit van het bestuur niet praktisch zijn geweest. De eerst aangewezen zou in dat geval loco-burgemeester Hennie Huisman zijn geweest, maar zij heeft als wethouder al een behoorlijk omvangrijk takenpakket.

Over het algemeen wordt aangenomen dat een waarnemend burgemeester vooral "op de winkel past" al hoeft dat niet per sé. Gutker pakte in zijn half jaar Texel diverse toen lopende zaken op (uitbreiding Hotel Rebecca en een nieuwe uitgaansregeling) en bracht deze ook tot een goed eind.