Start handhaving op bed and breakfasts

De gemeente start maandag 3 augustus met handhaving op het onjuist gebruik van woningen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar bed and breakfasts en recreatieve verhuur van woningen. Ook start handhaving op reclameborden in het landschap.

Dat heeft de gemeente gisteren laten weten. De handhaving vloeit voort uit het programma Toezicht en Handhaving 2015 en de perikelen die er rond bed- and breakfasts zijn geweest. Volgens de gemeentelijke regels mogen bed- and breakfasts op Texel nu maximaal zes bedden in drie kamers bevatten. Voor veertien bestaande bed- and breakfasts is via een gedoogregeling een uitzondering gemaakt. Die locaties werden allemaal door de gemeente bezocht, waarbij de brandveiligheid in beeld werd gebracht. In vervolg op die controles worden volgens burgemeester en wethouders nu ook locaties bezocht die zich vorig jaar niet voor de gedoogregeling hebben gemeld, maar wel logies en verblijf verschaffen aan meer dan zes personen. "Ook staan er veel recreatieve opstallen bij woningen of zijn in woningen recreatieappartementen gebouwd in plaats van logies en ontbijt. Op een aantal locaties is in het bestemmingsplan de mogelijkheid opgenomen voor een recreatieappartement of –opstal, maar in de meeste gevallen mag dit niet. Nu het bestemmingsplan Buitengebied is vastgesteld, is het belangrijk dit onder de aandacht van inwoners te brengen. Iedereen mag iets, maar niet alles mag." Texelaars die in overtreding zijn, ontvangen een brief van de gemeente met het verzoek de verhuur te staken en het gebruik van hun pand in overeenstemming te brengen met het bestemmingsplan. Op welke manier de gemeente gaat controleren, laat het college in het midden. De veertien uitzonderingen zijn toegestaan, omdat zij konden aantonen dat ze vóór 1 januari 2012 al meer dan zes bedden dan wel drie kamers in bedrijf hadden en dat het pand vóór 12 juni 2013 door de huidige eigenaar was gekocht. In totaal deden 22 locaties een beroep op de gedoogregeling. Er is nog wel wat onduidelijkheid over de aantallen: vorig jaar was er sprake van elf toegestane uitzonderingen en gisteren van veertien. Waar het verschil in zat, was gisteren nog niet te achterhalen.

Burgemeester en wethouders starten maandag 3 augustus eveneens met handhaving tegen reclameborden in het buitengebied. Dat gebeurt op basis van de nieuwe Landschapsverordening 2015 die de gemeenteraad begin dit jaar vaststelde. Dat gebeurde, nadat de provincie de eigen Landschapsverordening had ingetrokken, waarna borden vrij in het landschap konden staan. Daar waren de politieke partijen niet gelukkig mee. Volgens het college zijn vooruitlopend op de handhaving al een paar grote reclame-uitingen verwijderd, waaronder een boot die als reclame langs de Pontweg stond. "In augustus worden alle reclameborden geïnventariseerd. Overtreders ontvangen een brief met het verzoek de reclame te verwijderen of aan te passen." De staat van bestaande bouwwerken en de aanpak van rommelerven in het buitengebied zijn andere speerpunten in het programma Toezicht en Handhaving 2015.