Aanbesteding nieuwe kermissen van start

De gemeente is begonnen met de aanbestedingsprocedure voor de kermissen in Den Burg en De Koog in de jaren 2016, 2017 en 2018. Bedoeling is dat vóór 1 september de kermissen aan een organiserende partij worden gegund.

Het college geeft daarmee alsnog uitvoering aan een raadsbesluit van een jaar geleden om de kermis voortaan via een zogeheten meervoudige onderhandse aanbesteding in de markt te zetten en niet meer automatisch aan één partij te gunnen. Dat was de afgelopen vijftig jaar het geval bij Buro De Kermisgids dat de kermissen op Texel organiseert. Eigenlijk had de kermis van dit jaar al via een meervoudige onderhandse aanbesteding gegund moeten worden, maar daar was de gemeente vorig jaar door allerlei omstandigheden te laat mee. Het college besloot de kermissen van dit jaar daarna wederom naar Buro De Kermisgids te laten gaan. Het college heeft nu een aanbestedingsdocument vastgesteld op basis waarvan vorige week vier partijen zijn gevraagd een offerte voor het organiseren van een kermis uit te brengen. Volgens wethouder Frank Kingma zijn dat in ieder geval De Kermisgids en de Stichting Duindorp Texel in De Koog. De laatste wil graag in aanmerking komen voor de organisatie van de kermis en heeft daarvoor al meerdere keren bij de politieke partijen aan de bel getrokken.

Het college heeft besloten om de voorlopige gunning en de definitieve gunning van de kermissen in 2016, 2017 en 2018 in handen te leggen van het hoofd van de afdeling Gemeentewerken. Die wordt daarvoor door het college gemandateerd. De winnaar van de aanbesteding mag volgens burgemeester en wethouders vervolgens de kermissen organiseren. Voor 1 september 2015 vindt de gunning van de kermis plaats.

De vraag is nog even welke volgorde in kermissen er de komende jaren wordt aangehouden. Sinds de terugkeer van de kleinere kermis in Den Burg (vorig jaar terug van weggeweest) is de volgorde eerst De Koog en dan Den Burg. Een meerderheid in de gemeenteraad gaf vorig jaar op aangeven van VVD, PvdA en Texel 2010 echter de voorkeur aan eerst Den Burg en dan De Koog te geven. In dat geval zou de kermis in De Koog meer kunnen profiteren van de bouwvakantie en de aanwezige toeristen. Buro De Kermisgids gaf de gemeente nadrukkelijk het advies de volgorde eerst De Koog en dan Den Burg te handhaven, omdat dat beter aansluit bij de kermis in Den Helder.